Tavasszal kisebb méretű és nagyobb méretű zacskókat veszek, ezekbe fogom tölteni a szirupot. A kisebb méretűbe beleférjen legalább 8 dl folyadék, a nagyobba legalább 1,2 liter. Kiszámolom hány családnak adok enni, pl. 30 család esetén 30x0,4 liter=12 liter. Ennyi szirupot kell készítenem. Ehhez 6 kg cukrot használok és több mint 6 liter vizet, mert ez a mennyiség nem adja ki a 12 litert, csak 12 kg-ot. Tehát legalább 7-7,5 liter víz legyen. Nem baj ha több a víz. Meleg vízben keverem el a cukrot, hogy könnyebben olvadjon. A cukorszirupba mindig teszek valamilyen kiegészítőt: ez lehet illóolaj, immunerősítő, vitamin. Ezeket a hozzávalókat a használati utasítás szerint adagolom be.

Amint kész van a szirup zacskókba teszem pontosan kimérve. A zacskót úgy kötöm be, hogy kiszorítom belőle a levegőt és a végére csomót kötök. A zacskós etetés nagy előnye, hogy a fészek fölé helyezve szétterül és a fészek hőjétől meleg marad. Kora tavasszal éjszakára lehűl a hőmérséklet, sokszor fagypontig, nem használhatunk felső vagy keretetetőt. A zacskónak elég erősnek kell lennie, hogy ne szakadjon ki, de a méhek ki tudják rágni. Előfordult velem olyan, hogy túl erős volt a zacskó és egyes méhcsaládok nem tudták kirágni. Kezdetben vékony zacskóba tegyük, hogy hozzászokjanak az ilyen fajta etetéshez. Később már erősebb zacskóba is tehetjük. Megoldás lehet ha tűvel kilyuggatjuk a zacskót pár helyen.

Azért lényeges az, hogy kezdetben csak 3-4 dl szirupot kapjanak a családok, mert a méhcsalád létszáma még alacsony, és előfordul az, hogy magára hagyják a kirágott zacskót, amelyből kifolyik a szirup, majd örömmel nézzük, hogy milyen hamar megették, holott az egész szirup a kaptár aljára folyt. Április közepe felé az 1 liter sziruppal is könnyen megbirkóznak, mivel a család létszáma jelentősen megnő a márciusi létszámhoz képest.

Áprilisban ha az időjárás megfelelő, vagyis 15 fok feletti nappali hőmérséklet van és éjszaka is legalább 8-10 fok, akkor keretetetőbe, vagy belső köretetőbe a keretek felé is tehetjük a szirupot. Ha nincs ennyi fok, akkor a zacskós etetés tökéletesen megfelelő.

Nyár végén belső köretetőt használok, a keretek fölé teszem. Ebbe alulról mennek fel a méhek, a fólia úgy van kivágva, hogy ezt könnyen megtehessék a méhek. A köretetőbe csak betöltöm a kellő szirupmennyiséget és lezárom, hogy rablás ne fordulhasson elő.

Nagy mennyiségű szirup készítése esetén néhány liter meleg, majdnem forró vízbe teszem bele a cukrot, kevergetem míg olvadni kezd, majd ez után öntöm hozzá a többi vizet.