Mitől eredeti a méz? Hogyan lehet hamisítani? Hogyan lehetséges, hogy eredeti de mégsem az?
A mézet a méhek állítják elő nektárból. A nektárt érlelik, kivonják belőle a víz egy részét, így sűrű folyadékká válik. Csak az a méz eredeti, amely tiszta nektárból és növényi nedvekből készült. A méz antibakteriális hatású, megöli a baktériumokat, antioxidánsokat tartalmaz, ásványi anyagokban, vitaminokban, szénhidrátban gazdag.
Kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, nátrium) és vitaminokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin), továbbá 19 aminosavat, fehérjéket, ásványi sókat, enzimeket tartalmaz. Ezek az összetevők teszik különlegessé.
A méz hamisításával megszűnnek a gyógyhatású összetevők hatásai, vagy eleve nincsenek.
Friss állapotban a méz folyékony halmazállapotú, mivel a gyümölcscukor tartalma (fruktóz) magasabb, mint a szőlőcukor tartalma (glükóz). A tárolt mézben lévő enzimek idővel a fruktózt glükózzá alakítják át, és a folyamat során a méz kristályosodni kezd. A kristályosodás tehát természetes folyamat.
A kristályosodásra való hajlamosság és hogy milyen gyorsan történik ez meg attól is függ, hogy milyen növényből gyűjtötték a méhek: a repceméz nagyon gyorsan kristályosodik, az akácméz nehezen kristályosodik ki.
Sokan ezt félreértelmezik, és azt hiszik a méhész cukorszirupot adott a méheknek, ezért lett a méz cukros, kristályos. Mi sem áll távolabb a valóságtól. Épp ellenkezőleg: ha a méz kristályosodik, az az eredetiségét jelzi, mivel az egy természetes folyamat. Ha a méz sosem vagy csak évek múlva kristályosodik meg, az bizony nem eredeti, vagy manipulált.
Mézet hamisítani több módon lehetséges:
- a méhekkel cukorszirupot etetnek fel nagy mennyiségben, ebből készítenek mézet, ennek a hátránya, hogy csekély mértékben, vagy nem tartalmaz semmiféle olyan hatóanyagot, amelyet az eredeti méz igen
- eleve nem méhek állítják elő a mézet, hanem ipari módszerekkel fruktóz-glükóz szirupot készítenek, amely állagra nagyon hasonlít a mézhez, ehhez hozzákevernek egy kis eredeti mézet és így forgalmazzák
- olyan módon készítenek méz állagú szirupot, hogy nem lehet megállapítani vajon eredeti-e vagy hamisítvány
- a méhek összegyűjtik a nektárt, de már nem ők érlelik, hanem mesterségesen végzik el rövid idő alatt
- nem hamisítás, hanem méz manipulálás: a mézet hirtelen nagy hőfokra felmelegítik, majd lehűtik, ezáltal évekig nem kristályosodik, eláll a polcokon, viszont elveszíti az összes gyógyhatását, így nem mézről beszélhetünk, hanem drága édesítőszerről
A méz manipulálás sajnos mindennapos, az áruházak polcain található mézek többsége teljesen értéktelen beltartalommal bír, mivel nagy hőfokon a méz elveszíti hatóanyagait. A mézet maximum 40 ˚C hőmérsékletre szabad felmelegíteni, ennyi fokig marad meg a mézben minden aktív hatóanyag, amely a mézet különlegessé teszi. E hőmérséklet fölé melegített méz csak nagyon drága édesítőszerré válik.
Ezért mindig érdemes kiválasztani azt a méhészt, akiben megbízunk és akitől vásároljuk a mézet, mert nem mindegy hogy az egészségünket szolgálja-e vagy sem.
Milyen problémák esetén használjunk mézet?
A mézet belsőleg is fogyaszthatjuk és külsőleg is felhasználhatjuk.
Belsőleg:gyomor- és nyombélhurut, szívbetegségek, felső légúti betegségek: megfázás, nátha, hurutos betegségek, idegrendszeri problémák, vérszegénység, álmatlanság esetén.
Külsőleg: horzsolás, vágások, sebek, égési sérülések, visszérproblémák, bőrgyulladásos betegségek kezelésére.
Ha cukorbetegség, pajzsmirigytúltengés, agyalapi mirigy túlműködés, allergia és gyomorsav túltengés problémákkal küzdünk, akkor ne fogyasszunk mézet.
Hogyan fogyasszuk a mézet?
Mindig szivesen fogyasszuk 😊 Kenhetjük kenyérre, tehetjük teába, kávéba, cukor vagy édesítőszerek helyett bármibe, amibe szeretnénk. A lényeg, hogy a tea vagy kávé ne legyen 40 ˚C foknál melegebb, mert akkor a méz elveszíti hatóanyagait. Megoldás lehet ha kenyérre kenjük és azt esszük a tea vagy kávé mellé.
Ha forrón szeretjük a kávét, teát, akkor édesítőszerként használjuk.
0 Comments
Megjegyzés küldése