A mézről már volt szó korábban, ahogy arról is hogyan lehet hamisítani a mézet. A méz kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, nátrium) és vitaminokban (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin), továbbá 19 aminosavat, fehérjéket, ásványi sókat, enzimeket tartalmaz. Ezek az összetevők teszik különlegessé.

A méz hamisításával megszűnnek a gyógyhatású összetevők hatásai, vagy eleve nincsenek.

Most arról lesz szó milyen módszereket vethetünk be otthon annak megállapítására, hogy a méz amit eszünk hamis. Sajnos ehhez előbb pénzt kell kiadnunk a "mézért", hogy ezt kiderítsük. Ezért nagyon fontos, hogy mindig válasszunk megbízható méhészt, akitől vásárolunk, és lehetőleg ne valami ismeretlen márkájú, külföldről behozott vagy gyanúsan olcsó, túl híg mézet vegyünk.

Lássuk a bevethető trükköket:

  • Ha üzletben vásárolunk nézzük meg a címkét honnan származik a méz, és milyen összetevői vannak. Találkoztam olyan "mézzel", amelynek a neve méz, majd az összetevőkben fruktóz-glükóz szirup szerepelt. Az is gyakori hogy a származása EU és nem EU. A nem EU méz valószínűleg hamis, ezt keverik össze kis mennyiségű hazai valódi mézzel, amit ezután sajnos méz nével árulhatnak.
  • Kenjünk meg egy kenyeret mézzel, ha egy idő után megkeményedik a kenyér felszínén, akkor eredeti, ha megpuhítja, átitatja a kenyeret akkor hamis. 
  • Ha mikróban melegítjük, akkor az eredeti méz karamellizálódni kezd, a hamis méz viszont habzik, buborékos
  • Hideg vízben próbáljuk feloldani a mézet, ha lesüllyed az aljára, akkor eredeti, ha elegyedik a vízzel akkor hamis.
  • A hangyák nem szeretik a mézet, viszont szeretik a cukrot, csepegtessünk nekik, ha teljesen ellepik és elhordják akkor hamis
  • az eredeti méz ragacsos, de beszívja a bőr, a hamis nagyon ragacsos, de folyik és nem szívja be a bőr
  • az eredeti méz íze különleges, a hamis méz jellegtelen cukor ízű
  • az eredeti méz idővel kristályosodik, a repceméz néhány nap alatt, a virágméz pár hét alatt, az akácméz nem kristályosodik csak idővel, de a hamis méz egyáltalán nem kristályosodik.