A méheknek sok vízre van szükségük. Nemcsak a fiasítás
gondozásához kell, hanem a méz, vagy nektár hígításához is, a virágpor
feldolgozásához. A méhek fontossági sorrendben nektárt, vizet és virágport
gyűjtenek. Ebből is látszik, mennyire fontos számukra a víz.
A méhész feladata biztosítani ezt a vizet. Miért? Mert
jobb a méhesen belül tartani a méheket minimális távolságban, mint hogy valahol
a mezőn, útszélen, kutakban, bárhol máshol gyűjtsék a vizet. Ha közvetlenül a
kaptárak mellett van az itató, akkor nem kerül nagy erőfeszítésbe bármikor
kirepülni és behordani a vizet.
Tavasz elején még nem repülnek ki a méhek, de már ekkor is szükségük van vízre. Honnan szerzik ezt be? A kaptárban található kondenzvíz, vagyis a lecsapódott pára áll össze vízcseppekbe, illetve cukorsziruppal serkentünk, ennek nagy része víz, kisebb része cukor.
A kérdés az, milyen vízre van szükségük a méheknek?
Azt gondolnánk, hogy bármilyen jó. A csapvíz is megfelelő, sőt, az a legjobb.
Azonban ez nem így van. A méhek virágport gyűjtenek, ezt csak rövid ideig
tudják fogyasztani, ezért is gyűjtenek 1 hétre való mennyiséget és nem többet.
Azonban ha nem tudják elfogyasztani, akkor el kell raktározniuk, mivel a virágport
romlandó. Erre azonban nem képesek, viszont képesek rá a baktériumok és
infuzóriumok. Az infuzóriumok apró mikroszkopikus csillós egysejtűek,
véglények, papucsállatkák, ostorosok. A méhek ezeket az apró lényeket
használják fel a virágpor tartósítására. Fermentálják a virágport: teletömik a
sejtet, lefedik vékony mézréteggel és viasszal. A zárt térben levegő nélküli,
szén-dioxidban gazdag közeg keletkezik és elkezdődik a fermentálás. Az apró kis
lények pedig segítenek ebben a folyamatban, sőt nélkülözhetetlenek ebben.
Honnan szerzi be a méh ezeket az apró lényeket,
baktériumokat? Ezek a véglények nem élnek a méhekben, külsőleg szerzik be, a
vízből. Gyakran lehet látni azt, hogy méhek tömegei pocsolyákból, sáros állott
vízből isznak. Ez a víz tele van élettel, erre van szükségük. Ha csak csapvizet
adunk a méheknek, akkor azzal kárt teszünk. Egyrészt nincs ebben a vízben élet,
másrészt károsítja a méhek emésztőrendszerét is.
A legjobb megoldás kútvizet, esővizet adni a méheknek,
és ebből készíteni a cukorszirupot is. Milyen itatókban biztosítsuk nekik a
vizet? Az teljesen mindegy, csak egy feltételt teljesítsen: ne fulladjanak bele
a méhek. Több itató típus is van, melyek alkalmazhatók.
A méheknek lehetőleg meleg vagy langyos vízre van
szükségük, így olyan megoldást alkalmazzunk, amely ezt lehetővé teszi: vagy
vízmelegítőt alkalmazzunk, amely már inkább a profikra jellemző, vagy olyan itatóban
adjuk, amelyben a vizet könnyen felmelegíti a Nap.
Még jobb megoldás, ha egy kis tavacskát készítünk,
amelybe rendszeresen töltünk vizet, teszünk bele köveket az ásványi anyagok
miatt és szénát vagy füvet a cellulóztartalom miatt. Sokáig állott, poshadt vizet
ne adjunk, cseréljük le frissre.
Ebben az itatóban könnyen felmelegszik a víz. Egy tepsi, benne kavicsok és faszén. A méhek így nem fulladnak bele
A virágpor fermentálásához, tartósításához szükségesek az apró lények, melyeket vízből nyernek, minél több az élet a vízben, annál inkább szükséges a méhek számára
0 Comments
Megjegyzés küldése