Ez a cikk azok számára készült, akik szeretnének elkezdeni méhészkedni és nem tudják hogyan induljanak el. Minden ilyen tevékenység alapja az elgondolás, és a gondolkodás, tervezés. Nem lehet eszetlenül belevágni a méhészkedésbe. Állatokkal fogunk dolgozni, amelyeket éveken, évtizedeken keresztül kell gondozni. Emellett mi is szeretnénk minden percét élvezni a munkánknak és meglátni, megtapasztalni a munkánk gyümölcsét. Ez abban merül ki, hogy egyre inkább tudjuk mit és miért csinálunk, egyre hatékonyabbak vagyunk, és pénzügyi oldalon is megmutatkozik mindez.
Először is, tegyünk fel magunknak néhány alapkérdést:
- Érdekel minket a természet? Szeretünk a természetben lenni? Szeretjük az állatokat, szeretünk a közelükben lenni?
- Szeretünk kint lenni a szabadban? A méhészet egy kinti tevékenység, nem csak a kaptárt kell nézegetnünk, hanem a méhek tevékenységét, a természet változásait, növényeket stb.
- Allergiás vagy a méhcsípésre? Ha igen, akkor vagy nagyon kell vigyáznod magadra, vagy ne kezdjél bele. Honnan tudod, hogy allergiás vagy rá? Szúrás után nehezen lélegzel, izzadsz, szédülsz. Ha ezek a tünetek nem jelentkeznek, csak piros lesz a helye esetleg megdagad, akkor nem vagy allergiás vagy csekély mértékben.
Ismernünk
kell a méhészkedés alapjait. A legalapvetőbb dolog ismerni milyen méhek
alkotnak egy családot. A méhanya petézik, munkásméhek kelnek ki ezekből,
amelyek szintén nőneműek. Ha a család erős, egészséges akkor heréket is fiasít,
ezek hímneműek, közvetlenül nem tartoznak a családhoz, mivel semmilyen munkát
nem végeznek, egyetlen szerepük a szűz méhanyák megtermékenyítése. A
megtermékenyült anya fog élete végéig petézni. A munkás méhek pedig
szabályozzák ezt a folyamatot, pl. mennyi legyen a napi fiasítás szám. A munkás
méhek takarítanak, etetnek, őrködnek, gyűjtögetnek virágport, vizet, nektárt.
Tudnunk
kell mit esznek és hogyan megy végbe ez a folyamat. A méhek virágport,
méhkenyeret, nektárt, mézet esznek. A nektár és a méz energiaforrás, a virágpor
pedig fehérje, melyből pempőt készítenek a fiasítások, méhanya és gyűjtőméhek
számára, a méhkenyér erjesztett virágpor, ezt is megeszik. A méhek gyűjtéssel
szerzik be ezeket kb. 5 km-es röpkörzetből. Ha nincs mit enniük, vagy bizonyos
folyamatokat fel akarunk gyorsítani, akkor cukorsziruppal etetünk, amelybe
mindenféle vitaminokat, gyógyszereket, immunerősítőket tehetünk.
A méhek
kaptárakban élnek. Ismernünk kell a kaptárak típusát, típusait, hogy tudjuk
melyik típusúban akarunk méhészkedni. Miért abban? Mik az előnyei, mik a
hátrányai? Milyen keretmérettel akarunk dolgozni? Mik az előnyei, mik a
hátrányai?
Ismernünk
kell a közvetlen környezetünket, a természetet, amely körülvesz minket. Milyen
növények jellemzik a térséget? Mit tudnak a méhek gyűjteni? Honnan lesz
virágpor, nektár? Mikor van a hordási szezon, miről gyűjtenek: repce, akác,
napraforgó, vaddohány, hárs stb.? Tudnunk kell hogyan viselkedik a természet az
év minden szakában, mikor van lehűlés, felmelegedés, viharok stb.
Ismernünk
kell a betegségeket, kártevőket, amelyek ártanak a méheknek, valamint ezekre
való megoldásokat, kezeléseket, különösen a varroa atka elleni kezeléseket.
A méhek
többféle „terméket” adnak számunkra. A mézen kívül itt van a virágpor,
propolisz, mely antibakteriális hatású. A méhpempő az alternatív gyógyászat
fontos terméke, a viasz a kozmetikai iparban használt leginkább, a méhméreg a
gyógyászatban. Vannak térségek, ahol fizetnek a beporzásért, mint a
mandulaültetvények tulajdonosai.
Hogyan kezdjünk hozzá?
Először is
érdeklődjünk méhészektől mindenféléről ami ehhez kapcsolódik, a méhészek
szivesen mesélnek történeteket, mi az ami működik, mi nem, mit csinálnak, miért
kell ezt vagy azt csinálni. Lépjünk be méhészszervezetbe, amelyik a
térségünkben működik. Menjünk el egy méhésszel szétnézni a méhesbe, nézelődjünk,
érdeklődjünk, kérdezősködjünk. Ismerkedjünk meg az eszközökkel, hogyan kell
ezeket használni, mi mire jó. Mit és miért kell csinálnunk az évnek bizonyos
szakában. Lehetőség szerint tapasztalt méhészt keressünk, akinek évtizedes
tapasztalata van e téren.
Olvassunk
könyveket, cikkeket, tanulmányokat, nézzünk videókat.
0 Comments
Megjegyzés küldése