Ez a cikk azok számára készült, akik szeretnének elkezdeni méhészkedni és nem tudják hogyan induljanak el. Minden ilyen tevékenység alapja az elgondolás, és a gondolkodás, tervezés. Nem lehet eszetlenül belevágni a méhészkedésbe. Állatokkal fogunk dolgozni, amelyeket éveken, évtizedeken keresztül kell gondozni. Emellett mi is szeretnénk minden percét élvezni a munkánknak és meglátni, megtapasztalni a munkánk gyümölcsét. Ez abban merül ki, hogy egyre inkább tudjuk mit és miért csinálunk, egyre hatékonyabbak vagyunk, és pénzügyi oldalon is megmutatkozik mindez. 

Először is, tegyünk fel magunknak néhány alapkérdést:

  • Érdekel minket a természet? Szeretünk a természetben lenni? Szeretjük az állatokat, szeretünk a közelükben lenni?
  • Szeretünk kint lenni a szabadban? A méhészet egy kinti tevékenység, nem csak a kaptárt kell nézegetnünk, hanem a méhek tevékenységét, a természet változásait, növényeket stb.
  • Allergiás vagy a méhcsípésre? Ha igen, akkor vagy nagyon kell vigyáznod magadra, vagy ne kezdjél bele. Honnan tudod, hogy allergiás vagy rá? Szúrás után nehezen lélegzel, izzadsz, szédülsz. Ha ezek a tünetek nem jelentkeznek, csak piros lesz a helye esetleg megdagad, akkor nem vagy allergiás vagy csekély mértékben.

Ismernünk kell a méhészkedés alapjait. A legalapvetőbb dolog ismerni milyen méhek alkotnak egy családot. A méhanya petézik, munkásméhek kelnek ki ezekből, amelyek szintén nőneműek. Ha a család erős, egészséges akkor heréket is fiasít, ezek hímneműek, közvetlenül nem tartoznak a családhoz, mivel semmilyen munkát nem végeznek, egyetlen szerepük a szűz méhanyák megtermékenyítése. A megtermékenyült anya fog élete végéig petézni. A munkás méhek pedig szabályozzák ezt a folyamatot, pl. mennyi legyen a napi fiasítás szám. A munkás méhek takarítanak, etetnek, őrködnek, gyűjtögetnek virágport, vizet, nektárt.

Tudnunk kell mit esznek és hogyan megy végbe ez a folyamat. A méhek virágport, méhkenyeret, nektárt, mézet esznek. A nektár és a méz energiaforrás, a virágpor pedig fehérje, melyből pempőt készítenek a fiasítások, méhanya és gyűjtőméhek számára, a méhkenyér erjesztett virágpor, ezt is megeszik. A méhek gyűjtéssel szerzik be ezeket kb. 5 km-es röpkörzetből. Ha nincs mit enniük, vagy bizonyos folyamatokat fel akarunk gyorsítani, akkor cukorsziruppal etetünk, amelybe mindenféle vitaminokat, gyógyszereket, immunerősítőket tehetünk.

A méhek kaptárakban élnek. Ismernünk kell a kaptárak típusát, típusait, hogy tudjuk melyik típusúban akarunk méhészkedni. Miért abban? Mik az előnyei, mik a hátrányai? Milyen keretmérettel akarunk dolgozni? Mik az előnyei, mik a hátrányai?

Ismernünk kell a közvetlen környezetünket, a természetet, amely körülvesz minket. Milyen növények jellemzik a térséget? Mit tudnak a méhek gyűjteni? Honnan lesz virágpor, nektár? Mikor van a hordási szezon, miről gyűjtenek: repce, akác, napraforgó, vaddohány, hárs stb.? Tudnunk kell hogyan viselkedik a természet az év minden szakában, mikor van lehűlés, felmelegedés, viharok stb.

Ismernünk kell a betegségeket, kártevőket, amelyek ártanak a méheknek, valamint ezekre való megoldásokat, kezeléseket, különösen a varroa atka elleni kezeléseket.

A méhek többféle „terméket” adnak számunkra. A mézen kívül itt van a virágpor, propolisz, mely antibakteriális hatású. A méhpempő az alternatív gyógyászat fontos terméke, a viasz a kozmetikai iparban használt leginkább, a méhméreg a gyógyászatban. Vannak térségek, ahol fizetnek a beporzásért, mint a mandulaültetvények tulajdonosai.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Először is érdeklődjünk méhészektől mindenféléről ami ehhez kapcsolódik, a méhészek szivesen mesélnek történeteket, mi az ami működik, mi nem, mit csinálnak, miért kell ezt vagy azt csinálni. Lépjünk be méhészszervezetbe, amelyik a térségünkben működik. Menjünk el egy méhésszel szétnézni a méhesbe, nézelődjünk, érdeklődjünk, kérdezősködjünk. Ismerkedjünk meg az eszközökkel, hogyan kell ezeket használni, mi mire jó. Mit és miért kell csinálnunk az évnek bizonyos szakában. Lehetőség szerint tapasztalt méhészt keressünk, akinek évtizedes tapasztalata van e téren.

Olvassunk könyveket, cikkeket, tanulmányokat, nézzünk videókat.

A térségünk időjárási, természeti viszonyait fontos megismernünk, ugyanis proaktívan kell tevékenykednünk, ez azt jelenti, hogy előre kell tervezni, gondolkodni, tudnunk kell mikor milyen idő várható, mikorra kell időzíteni egyes feladatok elvégzését. 

Ezzel még nem ér véget az előkészület, további kérdéseket kell feltennünk és megválaszolnunk, erről szól a következő cikk.