Az a méz, amelyet megvásárolunk, fogyasztunk abból a többletből származik, amelyet a méhcsalád termel azáltal, hogy a méhész tevékenységével nagy méhtömegű, erős családokat alakít ki a méhészszezon során. Ehhez a hordási időszakra kell jelentős számú gyűjtőméhhel rendelkeznie a családnak és jelentős számú bentlakó méhhel is, akik raktározzák, érlelik a mézet. De hogyan is készítik a méhek ezt a mézet?

Ahhoz hogy mézet termeljen a méhcsalád először is rengeteg virágra van szükség. Vannak olyan virágok melyek alkalmasak és vannak melyek nem alkalmasak a méhek számára. Egyes virágok alkalmazkodtak a méhekhez. Az alakja, szerkezete megkönnyíti a méhek számra a nektár kiszívását, ugyanis a méhek hosszú szipókájukkal szívják ki a nektárt, ha a virágszerkezet túl mély, vagy túl keskeny, akkor nem tudják kiszívni. Minél édesebb a nektár, annál csábítóbb.

A nektárt a gyűjtőméh gyűjti be, szipókájával kiszivattyúzza a nektárt vagy ha kevés van belőle, akkor nyelvével felnyalja. A felszívott nektárt a mézhólyagban tárolja, ez olyan mint a gyomor, a potroh elülső részében található. Majd amikor kiüríti ezt a gyomrát, akkor a száján keresztül önti ki a nektárt. A nektár tiszta marad, nem szennyeződik, mivel a méh emésztőrendszere elkülönül ettől a hólyagtól egy záró gyomorszájjal. A hazavitt nektár mennyisége kb. 40 mm3.

A méh a szipókájával szívja ki a nektárt



A gyűjtőméh felszívja a nektárt, ezt higítja a váladékával, ezek emésztőenzimek. Ez fontos, mivel ez a váladék segít a nektár átalakításában. A gyűjtőméh hazaszállítja a nektárt, majd átadja a benti méheknek, van hogy saját maguk öntik a sejtbe a nektárt. Ezután következik az érlelés.

Az érlelésnek két módja van. Vegyi átalakítás és sűrítés elpárologtatással. A vegyi átalakítás során a mirigyváladék keveredik a nektárral, a nádcukor vagy répacukor invertálódik, átalakul, szőlőcukor és gyümölcscukor keletkezik. Ezután jön a sűrítés, mely során vizet párologtatnak el. Ez nagyon fáradtságos feladat. A nektár fölösleges víztartalma ezután a levegőbe kerül, melyet szárnyrezegtetésekkel igyekeznek kijuttatni a kijárón keresztül.

Miután befejezték a sűrítést vékony viaszlappal befedik a lépet. A méhész ebből látja, hogy a méz érett. Nem minden mézet fednek be, a repcemézet nem szokták befedni.

Ezután a méhész elveszi a mézes kereteket, kipergeti. Akkor kiváló minőségű a méz, ha víztartalma 18% vagy ez alatti. Készen is van a méz.