Az
kijelenthető, hogy nem a nozéma okozza a hasmenést, hanem a rossz időjárás
miatt és egyéb okokból a kaptáron belül ürítő méhek ürülékének a takarítása és
széthordása a virágporra és virágokra okozza a nozéma spórák terjedését. A
nozéma fertőzést, amely a családon belül túlságosan elterjed, nozematózisnak
nevezzük.
Mi az a két tényező, amely meghatározza a nozematózis szezonális megjelenését és felerősödését?
- a parazita sikeres reprodukciója a méhek beleiben (elsősorban a dajkaméhek fertőződnek meg virágporfogyasztás következtében és a tisztító méhek takarítás közben)
- kellő számú méhet ér el a fertőzés terjedése a kaptáron belül. Enne következtében fontos tényező a fertőzött méhek száma és aránya a családon belül, ennek hatása a fiasításra és a fertőzött méhek túlélési aránya
Miért
tavasszal és kora ősszel üti fel a fejét a nozéma?
Ennek egyik
oka a virágpor. A méhek ekkor gyűjtik a virágport, az ürülékkel fertőzött
gyűjtőméhek a virágport a lábukon ott gyűjtik össze, ahol az ürülékkel is
fertőzöttek, így a kaptárba vitt virágport elfogyasztó méhek is megfertőződnek
és terjesztik a spórákat. Ugyanakkor a virágokra szálló fertőzött méhek a
virágon hagyják a spórákat, majd egy másik családból ugyanezekre rászálló méh
is megfertőződik és elviszi a spórákat a saját családjába. Azzal
szembesülnünk kell, ha erős a virágporhordás vagy fehérjés lepénnyel etetünk
akkor megnövekszik a nozéma spórák száma a méhcsaládban.
Minél
több a hideg, esős napok száma amely során nem repülnek a méhek, annál
gyakrabban előfordul, hogy egyes méhek a kaptárba ürítenek, és a takarító méhek
ezeket feltakarítva megfertőződnek. Minél több a repülésre alkalmas napok
száma, annál gyakoribb a tisztuló kirepülések száma is, ezzel csökkentve a
fertőzés veszélyét.
Télen a
nozéma korlátok közé szorul, de ha a család elkezd fiasítást nevelni, és
elkezdi fogyasztani az esetleg fertőzött méhkenyeret és mézkészletet, ismét
felüti a fejét, és képes a családban gondot okozni, mivel nem lehetséges a
tisztuló kirepülés.
A téli méhek
élete részben eltér a nyári méhekétől. A méhek eredetileg képesek hosszabb
életet élni, ha kevés fehérjét fogyasztanak. A téli méhek is ezt teszik. Ősszel
feltöltik fehérjekészleteiket, majd egészen tavaszig csak minimális mézet
fogyasztanak, nem esznek fehérjét. A méz könnyen emészthető, a virágpor nehezen
emészthető. Ezért van az, hogy a téli méhek hónapokig nem ürítenek, mert nem
szükséges. Csak tél vége felé repülnek ki tisztuló kirepülésre.
Ha a család
egyes tagjai megfertőződnek tavasz kezdetére, akkor a gyűjtés során bevitt
virágpor felgyorsítja a folyamatot. A dajkák megeszik a fertőzött virágport
majd az emésztőrendszerükben elszaporodnak a spórák, ezt a fertőzött pempőt
adják a gyűjtőméheknek és a fiatal fiasításoknak, amelyek tovább terjesztik a
betegséget repülésükkel, mert ürülékes lábukkal vagy szárnyukkal a virágport és
a virágokat is megfertőzik. A fertőzött virágport pedig megeszik a többi méhek.
Általában nyárra visszaszorul ez a probléma.
Ha
családon belül a bentlakó méhek 20%-a fertőzött, akkor ez szinte semmilyen
hatással nincs a család életére, tehát a nozéma nem jelent problémát, ha a 40%-uk
fertőzött, akkor a család lassan fejlődik fel és a termelt méz mennyisége is
kevesebb lesz, ha 60%-uk fertőzött akkortól már látszanak a gyenge teljesítmény
jelei, 80%-os fertőzöttség mellett a család összeomlik és eltűnik, mivel nem
foglalkoznak már a fiasítás gondozásával sem.
A
legfontosabb tehát megakadályozni az új kikelő méhek fertőződését, ez azért
nehéz feladat, mert a bejövő nagy mennyiségű virágpor nagy számú fiasítást idéz
elő és sok méh kel ki naponta és a méhanya is vitális. Az új kikelő méhek pedig
dajkaméhekké válva vagy tisztogató méhekként megfertőződhetnek. Ugyanakkor ha a
méhanya nem fertőzött hanem egészséges és sok a virágpor, akkor nagy számú
petét rak le, ez segíthet abban, hogy a sok fertőzött méh helyett új egészséges
méhek keljenek ki. Miközben vagy a család oldja meg a tisztulás folyamatát,
vagy a méhész avatkozik be különböző szerekkel. Az új kikelő és egészséges
méhek lassan felváltják a beteg méheket és ezzel a család megszabadul az
erőteljes nozéma fertőzéstől.
Megtörténik,
hogy a méhanya is megfertőződik. Ilyenkor a méhek hirtelen váltóbölcsőt
építenek. Ha az anya fiatal, akkor a nozéma kevésbé okoz problémát mint az öreg
anyánál, sőt azt megfigyelték, hogy a Nosema apisra fogékonyabbak a méhanyák,
míg a Nosema ceranae fertőzött anyák száma szinte nulla.
Hogyan kezelhető a nozéma?
Megfigyelték,
hogy a nozéma spóra elpusztul ha lefagyasztják vagy fészekhőmérsékleten tartják
a kereteket, szobahőmérsékleten viszont egy évig is életképes. Azt is
megfigyelték, hogy ha a keretekben méz van és ez a méz fertőzött akkor a spórák
életképesek legalább 1 évig. Ha fészekhőmérsékleten tartják a mézet, akkor
néhány hónapig fertőző a spóra. Tehát vagy fagyasszuk le egy időre a
kereteket hogy elpusztuljanak a spórák vagy tartsuk melegen, de a mézzel teli
lefagyasztott kereteket már ne etessük vissza a méheknek.
A nozéma kezeléséhez korábban használható antibiotikum
a fumagillin volt, amely a N. apis-ra igen, a N. ceranae-ra
kevésbé hatékony, gátolja a spórák növekedését a bélben, azonban nem irtja ki
őket. Ez a szer azonban rendelkezik egy DCH nevű anyaggal, amely a mézbe kerül
és ezáltal a méz biztonságos fogyasztást megkérdőjelezi. Emiatt nem is
használják már, nem engedélyezett szer.
A méhek emésztőrendszere érdekes, több rétegű membrán
egymásra helyezkedve alkotja a védelmet a középbélnek, ahol fertőz a nozéma.
Ezt a réteget megerősíthetjük: erre szolgál a Nozevit, amely
tölgyfakéregből készült és tannint tartalmaz, mely védőrétegként szolgál. Nem
próbáltam még ki, mert más készítményt használok. Ugyanilyen védőréteget képez
az általam használt gesztenyekivonat is, a Farmatan, mely szintén
tannint tartalmaz. Tehát a nozéma ellen vannak hatékony teljesen természetes
szerek.
Ha a keretek ürülékkel fertőzöttek, akkor le kell cserélni
ezeket. Ugyanúgy érdemes kb. 4 évente a sötét lépeket is beolvasztani, mert az
öreg lépekben mindenféle kórokozók vannak, többek között nozéma spórák is. A
kaptárfiókot és alját perzseléssel fertőtleníteni kell.
Ha nagyobb a fertőzés a családnál de még menthető, akkor a
család fiatal tagjait leröptetjük, a kijáró méheket bezárjuk és lekénezzük,
elpusztítjuk. A többi méhet az új nemzedékkel megtartjuk, szűkítjük a kijárót, takarunk.
Ha a család nagyon legyengült akkor nem mentjük meg.
Szerencsére nálam eddig még nem fordult elő, mindent
megteszek azért, hogy ne is történjen ez meg. Fontos, hogy a családjaink ne
nedves közegben legyenek, a kaptáraljat cserélem, ha úgy ítélem meg, hogy
átázott, nedves, ez a nedvesség ugyanis párolog a fészek felé. A kereteket ha
nem átlátszóak, öregek, akkor beolvasztom. Ha a kaptár külső falán találok
ürüléket, azt igyekszem lemosni ecetes vízzel, hogy a méhek ne érintkezzenek
vele. Farmatan-t használva segítem az emésztőrendszerük védelmét erősíteni. Emellett
serkentek cukorsziruppal, fehérjés lepényt is adok nekik tavasz kezdetén, vitaminokat,
immunerősítőket, probiotikumot. Ezek erősítik a családot, vitálisabbá teszik,
ha vannak is nozémával fertőzött méhek, idővel elhullanak és felváltják őket az
egészséges új méhek.
Képe forrása: www.flickr.com/photos/dbroberg
0 Comments
Megjegyzés küldése