Már volt szó korábban az importmézek áráról és arról, hogyan lehet hamisítani a mézet és miért teszik. Az európai nagybani felvásárlók
és címkézők érdeke természetesen nem lehet más, mint minél olcsóbb mézet
felvásárolni, újracímkézni, csomagolni, majd eladni jelentős haszonnal. A
termelő érdeke pedig nem lehet más, mint minél magasabb áron eladni a termékét,
a mézet.
Az érdekek természetesen ütköznek, és a cél az lenne, hogy
mindkét fél jól járjon. Racionálisan gondolkozva ugyanis a felvásárlók és
csomagolók semmit sem érnek el, ha nincs méz, amelyet felvásárolhatnak, mert
nincs méhész, aki eladja nekik a mézet. A valóság persze más. Pontosan tudják
ezek a szereplők, hogy a méhészek bele vannak kényszerítve abba a helyzetbe,
hogy eladják a megtermelt mézet, gyakorlatilag bármilyen áron. Ez az ár épp
annyi, amennyire a termelő még csóválja a fejét, de elfogadja. Az elfogadás oka pedig a harmadik országbeli konkurencia és az, hogy valahogyan eladják a termékeiket és hozzájussanak a pénzükhöz amit egész éves munkájukért kapnak.
A mézek többségét ugyanis hordókban adják el, nem pedig
üvegenként. Szlovákiában friss felvásárlási árakat tudok mondani: repceméz 2,80
euró, akácméz 5 euró, vegyes virágméz 3 euró. Ez a felvásárlási ár néhány éve még jóval alacsonyabb volt.
Európában az előállítási ár átlagban 3,90 euró, ez itthon valamivel
alacsonyabb, de egy kezdő méhész esetében megfelel a valóságnak. Kezdő
méhészként azt kellett tapasztalnom, hogy az első pár évben a kiadások
jelentősen magasabbak mint a bevételek, és az előállítási ár nekem magasabb
mint az évtizedek óta méhészkedőknek.
Az állapítható meg, hogy az egész méhészeti szezon az akác
mennyiségétől függ. Ha jó az akáctermés akkor nyereségesek lehetünk, ha nem jó,
akkor szinte biztos hogy nem leszünk nyereségesek. Ez egy elfogadott helyzet,
amellyel minden méhész egyetért.
Ahhoz, hogy a méhésznek valamennyi nyeresége legyen egy megoldás lehetséges: üvegenként kell eladnia a
mézet. Egy kistermelő számára ez nem könnyű, hiszen lehetőség szerint vevők tucatjait
kell megszereznie, akik elégedett, visszajáró vevők. Ehhez kiváló minőségű
termék és megfelelő marketingtevékenység szükséges. Erről majd máskor lesz szó.
Mennyibe kerüljön egy kiló méz? Milyen ár tekinthető
reálisnak? A felvásárlási ár egy kiindulópont. Ettől jelentősen magasabb eladási
árat kell meghatározni. Ez az ár ugyanis éppen csak fedezi a kiadásokat, ha fedezi egyáltalán. A
méhész anyagi haszonért is dolgozik, nem lehet elvárni, hogy egész évben ingyen
dolgozzon.
Kiindulópont továbbá az az ár, amely áron az üzletekben
kínálják a mézet, valamint az az ár, amennyiért más termelők kínálják a mézet. Milyen
termelők árait vegyük figyelembe? A környékünkön tevékenykedő méhészek, a más
térségekben méhészkedők árait, valamint azokét, akik saját márkanév alatt
kínálják termékeiket. Ebből meghatározható egy elfogadható eladási ár, amelyre
mi magunk is rábólintanánk, ha mi lennénk a vevők. Ennek fényében határoztam
meg mézeim árát.
0 Comments
Megjegyzés küldése