Néhány éve találkoztam egy kutatási eredménnyel,
melyet egy időre elfelejtettem, de nemrég újra eszembe jutott. Nem kapcsolódik közvetlenül
a méhészethez, de úgy éreztem itt lehetőség van ennek megosztására. Foglalkoztam
már környezeti kérdésekkel, és rendre felemlítem az intenzív mezőgazdaság káros
mivoltát, ez a cikk ezt mutatja be.
A kutatás azt vizsgálta milyen mennyiségben csökkent
vagy növekedett az adott növényfaj ásványianyag és nyomelemtartalma valamint vitamintartalma.
Ez azért fontos, mert biztosan mindenki észrevette az életében, hogy folyton
éhes, hiába eszünk naponta 3-szor bőségesen, sokszor egy óra múlva már
ugyanolyan éhesek vagyunk és folyton nassolnunk kell valamit. Azt is
megfigyelhettük magunkon és másokon, hogy nem vagyunk annyira energikusak,
egészségi állapotunk jelentősen rosszabb mint szüleinké, nagyszüleinké,
könnyebben fáradunk. Hallhattunk történeteket arról, hogy 2 szelet zsíros
kenyérről és egy darab szalonnáról, vagy 3 darab krumpliról egész nap
eldolgoztak a mezőn.
A kutatást a Gödöllői Agrártudományi Egyetem végezte
1966-1990-ben, tehát nem mai a tanulmány, de biztosak lehetünk benne, hogy ma a
helyzet még rosszabb. 1966-ban amikor a műtrágyázás, a gyomírtózás és a
rovarírtók használata még minimális volt, vagy nem is alkalmazták számít a
bázisévnek. Néhány évtized múlva 1990-ben már intenzív mezőgazdálkodás folyt.
Ekkor készült a vizsgálat másik része. A szántóföldi körülmények között
termesztett növények mikroelem és vitamintartalma meglepő eredményeket hozott
24 év után.
Ásványianyag és nyomelemtartalom mennyiségében a búza
50%-ot, a kukorica több mint 80%-ot veszített, a burgonya 13%-ot, az árpa
62%-ot. Ne csodálkozzunk azon, hogy a kenyér és pékáru ma nem tápláló, ahogy
bármi ami kukoricából készül. Ugyanakkor ezekkel táplálják az állatokat is,
tehát a hús minősége is gyengébb. Ezért is szükséges ma már rengeteg egyéb hozzávalót
tenni ételeinkbe, az állati tápokba, amelyek egy része nem egészséges. Ugyanakkor
a rossz minőségű gabonafélék, melyeket ráadásul gyomírtóznak a kiváltói olyan
betegségeknek, mint a gluténérzékenység, és különféle allergiák, melyek egyre inkább
népbetegséggé válnak.
Vitamintartalmat vizsgálva a borsó több mint 50%-kal kevesebb
vitamint tartalmaz, a káposzta 90%-kal, a tej 95%-kal, a paprika 88%-kal, a
sárgarépa 40%-kal. Ez az eredmény egészen siralmas. Gyakorlatilag az intenzív
mezőgazdálkodás következtében a talajokat teljesen kizsigerelték, a gyomírtók
használata miatt nincs aljnövényzet, amelyek visszajuttatnák a tápanyagot.
Mélyszántással tönkreteszik a felső talajrétegeket. És ezek következtében nincs
szinte semmi vitamin zöldségeinkben. Gondoljunk bele mennyi zöldséget kell
elfogyasztanunk ahhoz, hogy ugyanannyi vitamint vegyünk magunkhoz mint évtizedekkel
ezelőtt. A tej gyakorlatilag minimális zsírtartalmú víz.
Legyen ez a kutatás egy jó példa arra, milyen károkat okoztunk az elmúlt évtizedekben, ha ezt folytatjuk akkor még rosszabb helyzetbe kerülhetünk és az emberiség fennmaradása is veszélybe kerülhet. Ugyanis a kieső vitaminokat, mikroelemeket mesterséges szerekkel, készítményekkel kell pótolnunk, ezek pedig nem kedveznek az emberi szervezetnek. Így még gyakoribbak lesznek az olyan betegségek, mint az ételallergiák, ételintoleranciák, valamint az általános fáradtság, minőségi alultápláltság.
Ha tetszik ha nem az elkövetkező évtizedek legnagyobb feladatainak egyike kell hogy legyen a talajok feljavítása, vissza kell juttatni a mikro és makrotápanyagokat, vitaminokat, nem mesterséges készítményekkel, hanem szerves formában.
Forrás: okonatura.hu/cikk/asvanyianyag-es-vitamintartalom-osszehasonlitas-1966-es-1990
0 Comments
Megjegyzés küldése