Méhpempő előállítással csak kevés méhészet foglalkozik, és nem is gyakran fogyasztott készítmény, ennek ellenére érdemes néhány gondolat erejéig foglalkozni vele, mivel szintén egy természet adta különlegességről van szó. Beszerezhető interneten, illetve egyes méhészektől. A méhek hogyan használják fel a méhpempőt arról egy későbbi cikkben lesz szó.

A pempőt csak a dajkaméhek tudják előállítani. A méhanya anyabölcsőben nevelkedik, beleteszik a petét, mely már lárva állapotúvá válik, ebbe hordják a pempőt a méhek olyan mennyiségben, hogy a lárva ebben fürödjön. A pempővel foglalkozó méhészek ezt a pempőt veszik el, nagy mennyiségben neveltetnek méhanyákat dajkaméhekkel, de a nevelés korai szakaszában beszüntetik a nevelést. Mesterségesen nem előállítható, mivel több összetevőjét még mindig nem sikerült megfejteni.


A pirossal bekarikázott részek az anyabölcső kezdemények, ebben van a lárva amely úszik az anyapempőben, ezt a pempőt gyűjtik össze a méhészek


Ilyen módon termelik nagyobb mennyiségben a méhpempőt, sorban nevelik az anyákat tenyészléceken nagy mennyiségben nagy mennyiségű dajkaméhekkel, ezt a pempőt veszik el a méhészek


Pontosabb lenne a méhanya pempő elnevezés, mivel ez nem a munkásméheknek szánt pempőből készül, hanem speciálisan a méhanya számára, a méhanya számára készült pempőben megtalálható a royalaktin nevű fehérje. A méhanya ugyanabból a petéből keletkezik, mint a munkásméh, mégis teljesen eltér tőle. A dolgozó méhnek készített pempőt fogyasztva a pete 1000-szeresére növeli a súlyát, ebből lesz a munkásméh, amely alkalmatlan termékeny peték lerakására, a méhanya petéje viszont több mint 2000-szeresére nő, igaz több pempőt is fogyaszt. Ez a méhanya aztán élete során minden nap testsúlyával megegyező tömegű petét képes lerakni miközben méhpempővel táplálják. A munkásméh élethossza pár hét, a téli méheké pár hónap, míg az anya akár 5 évig is elélhet.

Emiatt csodaszernek tartották korábban, mely a fiatalság és a hosszú élet elixíre. Igaz, hogy ilyen formában nem csodaszer, de kiváló táplálék-kiegészítő különleges tulajdonságokkal. Fehéres színű, zselés állagú, csillogó fényű, íze nem túl jó, erősen savanyú, enyhén cukros. Idővel egyre sűrűbb lesz, színe is megváltozhat.

A méhpempő összetétele nagyon komplex. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot, cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb bioaktív anyagot tartalmaz. Számos vitamint tartalmaz: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, H vitamint, valamint nyomelemeket: szelén, vas, cink, ásványi anyagokat: magnézium, kalcium. A méhpempő teljes értékű fehérjetartalma igen magas, számos hormont és hormonszerű anyagot is tartalmaz, ezen kívül növekedést serkentő anyagokat, ásványi sókat. Antibakteriális és antivirális hatású. Az egyes alkotóelemei egymás hatását erősítik.

Több évtizedes tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, egészséget nem károsító mellékhatása nincs még rendkívül nagy adagban sem.


Mire jó a méhpempő? Milyen mennyiségben fogyasszuk?

A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálékkiegészítő, azt is mondhatnánk szuperélelmiszer. Nagy általánosságban: regeneráló hatású, javítja az anyagcserét, tisztítja a sejteket, méregtelenít, erősíti az immunrendszert, csökkenti az allergiát, hormon- és mirigyműködési zavarok, szív- és érrendszeri panaszok, gyomor- és bélbántalmak, idegrendszeri problémák, depresszió esetén hatásos, leromlott szervezet, betegség alatti és utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő.

  • Csontritkulás: támogatja a petefészek működését az ösztrogén hormon termelésének serkentésével, ennek hiánya okozza a csontritkulást. 45 év fölött ajánlott évi kétszer 2 hónapos kúrát tartani napi 1 grammos adagolással
  • Szívinfarktus megelőzésére: fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és akadályozza a vérrögök kialakulását az erekben. Adagolás: napi 2 gramm éhgyomorra, 60 napos kúrákkal
  • Influenza és fertőzések esetén: kitűnő antivirális, antibakteriális és immunerősítő hatása van, immunerősítésre ajánlott a 7 napos rövid kúra 2-4 gramm napi adagolással
  • Cukorbetegség: A méhpempő csökkenti a szervezetben az inzulinrezisztenciát, vagyis a hasnyálmirigy felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Így más kezelés nem szükséges a vércukorszint csökkentésére. 1-2 hónapos kúra után, amely alatt napi 1-3 gramm méhpempőt fogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken és a hatás több hétig is megmarad 
  • Rákos megbetegedések esetén: csak a tiszta méhpempőben található meg a 10-HDA sav (hidroxi-decenoic sav), mely gátolja a daganatos sejtek kialakulását és növekedését. Javasolt adagolás a napi 1 gramm, 60 napos kúra formájában, melyet évente 2-3-szor lehet ismételni. A kúra idején ajánlott vegetáriánus étrendet tartani sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, amely elősegíti a tiszta méhpempő hatóképességét
  • Érelmeszesedés esetén napi 1-2 gramm éhgyomorra, a napi főétkezések előtt. A kúra min. 30, max. 60 napig tartandó, szükség esetén évente háromszor lehet megismételni
  • Krónikus fáradtság: 3 hónapos kúrák napi 1-3 gramm adagolással. Az adagolást fokozatosan kell növelni 1 grammról 3 grammra.
  • Depresszió: megszünteti az álmatlanságot, az étvágytalanságot, a depresszív tüneteket, emeli a jó közérzetet. Adagolás: 30 napos kúrák, napi 2-4 gramm méhpempő. A kúra után 1-2 hetes szünetet kell tartani; ezután a kúra újra elkezdhető.
  • Időskori elbutulás: Az öregedés hatásainak csökkentésére ajánlott évi három 60 napos kúra napi 2 gramm adagolással.
  • Szklerózis multiplex: napi 8-10 gramm 7 napig, négy hetes szünettel, amely után a kúra megismételhető.
  • Alzheimer-kór: A méhpempő használata képes megállítani a degeneratív folyamatokat a központi idegrendszerben, sőt, segít az elhalt sejtek  újratermelésében. 10 napos kúra napi 5-10 grammal, majd 20 napos szünet. Ezután a kúrát meg kell ismételni évente hatszor.
  • Hepatitisz: A hepatitisz összes típusa esetén ajánlható a 90 napos kúra (napi 3 gramm reggel, étkezés előtt). Egy kúra után 30-45 napos szünetet kell tartan, amely után újra lehet kezdeni.
  • Vérszegénység: megfelelő adagolásával jelentősen nő a vörös vértestek száma és minősége, csökken a pusztulási arányszámuk. Adagolás: 4 hetes kúrák, napi 2-5 grammal. Az adagot növelni kell a betegség súlyosságától függően
  • Pajzsmirigy túlműködés esetén: csökkenti a pajzsmirigy működését. Ajánlott adagolása: napi 1-2 g 30-60 napig, évente háromszor 
  • Férfi meddőség, impotencia: A méhpempő használata növeli a tesztoszteronszintet a vérben, amelynek fontos terapeutikus hatása van az endokrin alapú meddőség vagy impotencia kezelésében, továbbá javítja a spermiumok mozgékonyságát is. Adagolás: 90 napos kúra, napi 2 grammos adaggal
  • Női bajokra, vetélés, meddőség ellen: A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó luteinizáló hormonok szintjét a vérben, amelyek megfelelő mennyisége szükséges a szabálytalan menstruációs ciklus és a petefészek-működés elégtelenségének kezelésében. Adagolás: 28 napos kúra napi  1-2 gramm adagolásával, majd 28 nap szünet. A kezelés évente hatszor ajánlott
  • Két hónappal a terhesség előtt és a terhesség első négy hónapjában napi 1 gramm méhpempőt kell fogyasztani éhgyomorra 30 perccel evés előtt
  • Reuma (artritisz, ízületi gyulladás, porckopás): A méhpempő serkenti a gyulladásgátló kortizon hormon termelődését a mellékvesében, amely lassítja az ízületi degeneratív folyamatokat és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. 30 - 45 napos kúra ajánlott (napi 1-3 gramm)
  • Törések: A méhpempő elősegíti a forrasztó csontszövet termelődését, ezáltal a csontok regenerálódását törés, így a gyógyulás ideje lerövidül. Törések esetén 45 napos kúra ajánlott (napi 2 gramm, evés előtt)

A méhpempőt reggel éhgyomorra étkezés előtt kell bevenni minimum 15 perccel, oldjuk fel nyelv alatt kb. 5 percig. Gyerekeknél a napi adag 0.5-1 gramm, felnőtteknél napi 1-2 gramm. Méz, virágpor, és C-vitamin fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. Keverhetjük mézzel: 10g tiszta méhpempőt 500 g mézzel.


Mire figyeljünk?

A méhpempő szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be, ez a folyamat kellemetlen érzésekkel jár együtt: tompa fejfájás, kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a legváratlanabb időben és szokatlan testrészeken mind a tisztulási folyamat velejárója. A tapasztalatok szerint négy-tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási periódust indít el, ez idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalom előállhat, viszont nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen periódus legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors, jelentős javulás következik be.

Ritkán de előfordul, hogy a pempő fogyasztása a kezdeti időszakban hasmenést okoz, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója. Ekkor csökkentsük a napi adagot, vagy ha lehetséges, vegyünk ki egy hét szabadságot és megnövelt napi pempő mennyiség szedésével gyorsan túllehetünk ezen az időszakon. Napi 2 gramm feletti pempő adag szedése ugyancsak átmeneti hasmenést okozhat.

Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak orvosi felügyelet mellett kezdhetik el a pempő szedését.

Ha a méhtermékekre allergiások vagyunk akkor nem fogyaszthatjuk, ezt úgy tudjuk meg, ha kipróbáljuk mint a virágpor esetében. Az első 2-3 napban 0,1 grammal kezdjük a kúrát, és feltétlenül hagyjuk abba, ha szájüregi viszketést, emésztési zavarokat, légzési nehézségeket, orrfolyást vagy kiütéseket észlelünk.


Hogyan tároljuk?

A méhpempőt a méz tartósítja. A hűtőszekrényben 1-3 C fokon tartsuk, nem szabad megfagyasztani. A szükséges mennyiséget kiskanállal vegyük ki vagy fecskendővel. A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközökkel szabad érinteni, pl. műanyaggal.