Méhpempő előállítással csak kevés méhészet foglalkozik, és nem is gyakran fogyasztott készítmény, ennek ellenére érdemes néhány gondolat erejéig foglalkozni vele, mivel szintén egy természet adta különlegességről van szó. Beszerezhető interneten, illetve egyes méhészektől. A méhek hogyan használják fel a méhpempőt arról egy későbbi cikkben lesz szó.
A pempőt csak a dajkaméhek tudják előállítani. A
méhanya anyabölcsőben nevelkedik, beleteszik a petét, mely már lárva állapotúvá
válik, ebbe hordják a pempőt a méhek olyan mennyiségben, hogy a lárva ebben
fürödjön. A pempővel foglalkozó méhészek ezt a pempőt veszik el, nagy mennyiségben
neveltetnek méhanyákat dajkaméhekkel, de a nevelés korai szakaszában beszüntetik
a nevelést. Mesterségesen nem előállítható, mivel több összetevőjét még mindig
nem sikerült megfejteni.
Pontosabb lenne a méhanya pempő elnevezés, mivel ez
nem a munkásméheknek szánt pempőből készül, hanem speciálisan a méhanya számára, a méhanya számára készült pempőben megtalálható a royalaktin nevű fehérje.
A méhanya ugyanabból a petéből keletkezik, mint a munkásméh, mégis teljesen
eltér tőle. A dolgozó méhnek készített pempőt fogyasztva a pete 1000-szeresére
növeli a súlyát, ebből lesz a munkásméh, amely alkalmatlan termékeny peték
lerakására, a méhanya petéje viszont több mint 2000-szeresére nő, igaz több
pempőt is fogyaszt. Ez a méhanya aztán élete során minden nap testsúlyával megegyező tömegű petét képes lerakni miközben méhpempővel
táplálják. A munkásméh élethossza pár hét, a téli méheké pár hónap, míg az anya
akár 5 évig is elélhet.
Emiatt csodaszernek tartották korábban, mely a fiatalság
és a hosszú élet elixíre. Igaz, hogy ilyen formában nem csodaszer, de kiváló
táplálék-kiegészítő különleges tulajdonságokkal. Fehéres színű, zselés állagú,
csillogó fényű, íze nem túl jó, erősen savanyú, enyhén cukros. Idővel egyre
sűrűbb lesz, színe is megváltozhat.
A méhpempő összetétele nagyon komplex. Fő tömege
rendkívül jó minőségű fehérje. A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag,
amely több mint 150, biológiailag aktív összetevőt: fehérjét, zsiradékot,
cukrot, vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimeket és még számos egyéb
bioaktív anyagot tartalmaz. Számos vitamint tartalmaz: B1, B2, B3, B5, B6, C,
D, E, H vitamint, valamint nyomelemeket: szelén, vas, cink, ásványi anyagokat:
magnézium, kalcium. A méhpempő teljes értékű fehérjetartalma igen magas, számos
hormont és hormonszerű anyagot is tartalmaz, ezen kívül növekedést serkentő
anyagokat, ásványi sókat. Antibakteriális és antivirális hatású. Az egyes alkotóelemei egymás
hatását erősítik.
Több évtizedes tapasztalatok alapján kijelenthető,
hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, egészséget nem károsító mellékhatása
nincs még rendkívül nagy adagban sem.
Mire jó a méhpempő? Milyen mennyiségben fogyasszuk?
A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálékkiegészítő,
azt is mondhatnánk szuperélelmiszer. Nagy általánosságban: regeneráló hatású,
javítja az anyagcserét, tisztítja a sejteket, méregtelenít, erősíti az immunrendszert,
csökkenti az allergiát, hormon- és mirigyműködési zavarok, szív- és érrendszeri
panaszok, gyomor- és bélbántalmak, idegrendszeri problémák, depresszió esetén
hatásos, leromlott szervezet, betegség alatti és utáni állapotból való
felerősítésnél kitűnő.
- Csontritkulás: támogatja a petefészek működését az ösztrogén hormon termelésének serkentésével, ennek hiánya okozza a csontritkulást. 45 év fölött ajánlott évi kétszer 2 hónapos kúrát tartani napi 1 grammos adagolással
- Szívinfarktus megelőzésére: fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és akadályozza a vérrögök kialakulását az erekben. Adagolás: napi 2 gramm éhgyomorra, 60 napos kúrákkal
- Influenza és fertőzések esetén: kitűnő antivirális, antibakteriális és immunerősítő hatása van, immunerősítésre ajánlott a 7 napos rövid kúra 2-4 gramm napi adagolással
- Cukorbetegség: A méhpempő csökkenti a szervezetben az inzulinrezisztenciát, vagyis a hasnyálmirigy felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Így más kezelés nem szükséges a vércukorszint csökkentésére. 1-2 hónapos kúra után, amely alatt napi 1-3 gramm méhpempőt fogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken és a hatás több hétig is megmarad
- Rákos megbetegedések esetén: csak a tiszta méhpempőben található meg a 10-HDA sav (hidroxi-decenoic sav), mely gátolja a daganatos sejtek kialakulását és növekedését. Javasolt adagolás a napi 1 gramm, 60 napos kúra formájában, melyet évente 2-3-szor lehet ismételni. A kúra idején ajánlott vegetáriánus étrendet tartani sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, amely elősegíti a tiszta méhpempő hatóképességét
- Érelmeszesedés esetén napi 1-2 gramm éhgyomorra, a napi főétkezések előtt. A kúra min. 30, max. 60 napig tartandó, szükség esetén évente háromszor lehet megismételni
- Krónikus fáradtság: 3 hónapos kúrák napi 1-3 gramm adagolással. Az adagolást fokozatosan kell növelni 1 grammról 3 grammra.
- Depresszió: megszünteti az álmatlanságot, az étvágytalanságot, a depresszív tüneteket, emeli a jó közérzetet. Adagolás: 30 napos kúrák, napi 2-4 gramm méhpempő. A kúra után 1-2 hetes szünetet kell tartani; ezután a kúra újra elkezdhető.
- Időskori elbutulás: Az öregedés hatásainak csökkentésére ajánlott évi három 60 napos kúra napi 2 gramm adagolással.
- Szklerózis multiplex: napi 8-10 gramm 7 napig, négy hetes szünettel, amely után a kúra megismételhető.
- Alzheimer-kór: A méhpempő használata képes megállítani a degeneratív folyamatokat a központi idegrendszerben, sőt, segít az elhalt sejtek újratermelésében. 10 napos kúra napi 5-10 grammal, majd 20 napos szünet. Ezután a kúrát meg kell ismételni évente hatszor.
- Hepatitisz: A hepatitisz összes típusa esetén ajánlható a 90 napos kúra (napi 3 gramm reggel, étkezés előtt). Egy kúra után 30-45 napos szünetet kell tartan, amely után újra lehet kezdeni.
- Vérszegénység: megfelelő adagolásával jelentősen nő a vörös vértestek száma és minősége, csökken a pusztulási arányszámuk. Adagolás: 4 hetes kúrák, napi 2-5 grammal. Az adagot növelni kell a betegség súlyosságától függően
- Pajzsmirigy túlműködés esetén: csökkenti a pajzsmirigy működését. Ajánlott adagolása: napi 1-2 g 30-60 napig, évente háromszor
- Férfi meddőség, impotencia: A méhpempő használata növeli a tesztoszteronszintet a vérben, amelynek fontos terapeutikus hatása van az endokrin alapú meddőség vagy impotencia kezelésében, továbbá javítja a spermiumok mozgékonyságát is. Adagolás: 90 napos kúra, napi 2 grammos adaggal
- Női bajokra, vetélés, meddőség ellen: A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó luteinizáló hormonok szintjét a vérben, amelyek megfelelő mennyisége szükséges a szabálytalan menstruációs ciklus és a petefészek-működés elégtelenségének kezelésében. Adagolás: 28 napos kúra napi 1-2 gramm adagolásával, majd 28 nap szünet. A kezelés évente hatszor ajánlott
- Két hónappal a terhesség előtt és a terhesség első négy hónapjában napi 1 gramm méhpempőt kell fogyasztani éhgyomorra 30 perccel evés előtt
- Reuma (artritisz, ízületi gyulladás, porckopás): A méhpempő serkenti a gyulladásgátló kortizon hormon termelődését a mellékvesében, amely lassítja az ízületi degeneratív folyamatokat és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. 30 - 45 napos kúra ajánlott (napi 1-3 gramm)
- Törések: A méhpempő elősegíti a forrasztó csontszövet termelődését, ezáltal a csontok regenerálódását törés, így a gyógyulás ideje lerövidül. Törések esetén 45 napos kúra ajánlott (napi 2 gramm, evés előtt)
A méhpempőt reggel éhgyomorra étkezés előtt kell bevenni minimum 15 perccel, oldjuk fel nyelv alatt kb. 5 percig. Gyerekeknél a napi adag 0.5-1 gramm, felnőtteknél napi 1-2 gramm. Méz, virágpor, és C-vitamin fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. Keverhetjük mézzel: 10g tiszta méhpempőt 500 g mézzel.
Mire figyeljünk?
A méhpempő szedésekor a szervezet intenzív
méregtelenítése következik be, ez a folyamat kellemetlen érzésekkel jár együtt:
tompa fejfájás, kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a
legváratlanabb időben és szokatlan testrészeken mind a tisztulási folyamat velejárója.
A tapasztalatok szerint négy-tíznapos szedés után néhány napos intenzív
tisztulási periódust indít el, ez idő alatt az egyén közérzete romlik,
fejfájás, egyéb fájdalom előállhat, viszont nem szabad abbahagyni a szedést, mert
a kellemetlen periódus legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors,
jelentős javulás következik be.
Ritkán de előfordul, hogy a pempő fogyasztása a
kezdeti időszakban hasmenést okoz, ami a tisztulási folyamat természetes
velejárója. Ekkor csökkentsük a napi adagot, vagy ha lehetséges, vegyünk ki egy
hét szabadságot és megnövelt napi pempő mennyiség szedésével gyorsan túllehetünk
ezen az időszakon. Napi 2 gramm feletti pempő adag szedése ugyancsak átmeneti
hasmenést okozhat.
Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak orvosi felügyelet mellett kezdhetik
el a pempő szedését.
Ha a méhtermékekre allergiások vagyunk akkor nem
fogyaszthatjuk, ezt úgy tudjuk meg, ha kipróbáljuk mint a virágpor esetében. Az
első 2-3 napban 0,1 grammal kezdjük a kúrát, és feltétlenül hagyjuk abba, ha
szájüregi viszketést, emésztési zavarokat, légzési nehézségeket, orrfolyást
vagy kiütéseket észlelünk.
Hogyan tároljuk?
A méhpempőt a méz
tartósítja. A hűtőszekrényben 1-3 C fokon tartsuk, nem szabad megfagyasztani. A
szükséges mennyiséget kiskanállal vegyük ki vagy fecskendővel. A méhpempő sok
szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközökkel szabad érinteni, pl.
műanyaggal.
0 Comments
Megjegyzés küldése