Annak ellenére, hogy hobbiméhészként nem foglalkozom virágporral, mivel szárítása, tárolása nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, valamint a kaptáraljaim sem alkalmasak a gyűjtésre, érdemesnek tartom bemutatni hogyan gyűjtik a méhek, gyűjtik be a méhészek a virágport, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hogyan fogyasztható és mire jó. Egy későbbi cikkben fogok írni arról mire használják a méhek a virágport.
A méhek virágport gyűjtögetnek táplálkozásukhoz. A kora tavaszi kirepüléstől már ezt keresik, egészen késő őszig gyűjtögetik, amíg csak találnak megfelelő virágporforrást. A méhek előnyben részesítik a nagyobb fajsúlyú virágporokat, nem gyűjtik azokat, amelyek sokáig a levegőben lebegve az emberekben allergiát váltanak ki. Ehelyett azokat gyűjtik, melyeket a virágokból nyernek úgy, hogy testükre tapad a virágpor, ezt összegyűjtik a lábukhoz és úgy szállnak vele a kaptárba. A virágpor így kiváló gyógyszer, ha megfelelően van összegyűjtve és alkalmazva. Gyógyászati felhasználása attól függ, hogy a méhek milyen méhlegelőt látogattak és az összegyűjtött virágpor milyen fajta virágról származik, a színét is ez adja.
A virágpor, más néven pollen szupertáplálék. Legfőbb
értékét az aminosavak adják, a 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható
benne. Vitaminokban gazdag, fehérjéket, cukrokat, zsírokat, ásványi sókat,
hormonokat és enzimeket is tartalmaz. A méhészek úgy gyűjtik össze a virágport,
hogy a kaptár bejáróhoz felszerelnek egy virágporszedő rácsot és a kaptáraljba
egy gyűjtőrészt. A megérkezett méhek kénytelenek ezen a rácson keresztülmenni, ami
lehúzza a lábukról a virágporcsomókat. A gyűjtési időszakban csak szakaszosan
lehet alkalmazni ezt, mivel a fiasítás számára nagy mennyiségű virágporra van
szükség, ha a méhész elveszi az összes beérkező virágport, akkor nem marad a
fiasítás számára, de a gyűjtőméhek számára sem, amelyek így legyengülnek. Erős
gyűjtési időszakban emiatt nem célszerű alkalmazni. Ha nincs elég fehérje,
amelyet a virágpor szolgáltatna, akkor a fiasítást eszik meg a méhek. Ez nagy
visszaesést okozna a gyors népességnövekedési időszakban.
Az összegyűjtött virágpor még nedves, így minden este
ki kell üríteni a tartót, különben teljesen átnedvesedik és értékét veszti. A
nedves virágport szárítani kell, száradásra a legalkalmasabb 40 C fok, napon
nem szárítható, nem állhat 1 cm-nél vastagabban. Nedvesen és szárítva
mélyhűtőben kell tárolni, megvédve ezzel a gombáktól, atkáktól, molyoktól.
Legjobb egy éven belül elfogyasztani, mivel az egy
évnél régebbi virágpor a gyomorban nehezen oldódik fel, ezért a felszívódása
lassabb a szervezetben. Minél frissebb a pollen, annál jobb a hatóképessége.
Mire jó a virágpor?
- roboráló hatású, vagyis erősítő, fokozza az energiatermelést és támogatja a legyengült szervezetet, a kimerült, operáció után lábadozó személyeknek, a szülés után a nőknek nyújt kiváló táplálékot
- megfelelő mennyiségben fogyasztva jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosít
- sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, a tanulásba elfásult gyerekeknek ajánlott fogyasztani
- fokozza az étvágyat, evés után fogyasztva
- biztosítja a szervezet ellenálló képességét és a magas szintű teljesítményt
- jó hatással van a vérképre, véd a hiánytünetek ellen,
- elősegíti a figyelem és az emlékezés tartósságát
- a fogyni kívánó személy jóval étkezés előtt vegyen be virágport, és utána kevesebbet kíván enni
- a vitaminok teljes skáláját tartalmazza, valamint aminosavakat, amire az idegrendszer fejlődéséhez és támogatásához szükséges, a sclerosis multiplex, a depresszió és idegbénulásos betegségek gyógyításában is szerepet játszik
- csökkenti a koleszterinszintet
- különféle öregségi betegségek, májkárosodás, prosztata-daganat, keringési és vérellátási zavarok, besugárzási kezelések ártalmai esetében
- jól felhasználható hiánytünetek és hormonális betegségek ellen
- triptofán tartalma miatt alkalmas hajhullás ellen
- a nemi aktivitásra is hatással van
Mikor és hogyan érdemes fogyasztani? Mikor ne fogyasszuk?
A virágport lehetőleg minél frissebben fogyasszuk, ne
legyen egy évnél régebbi, mert az megterheli a gyomrot. A virágport éhgyomorra
NE fogyasszuk. Evés után fogyasztva étvágynövelő, ha evés előtt fogyasztjuk
akkor kevesebbet kívánunk enni. Gyomorfekély esetén szintén ne fogyasszuk.
Magas fehérjetartalma miatt allergiát és gyomorfájást
okozhat, emiatt az alkalmazása során nagyon körültekintően kell eljárni.
Először mindig allergiapróbát végezzünk étkezés közben. Azt jelenti, hogy kis
mennyiséget vegyünk be, próbáljuk ki okoz-e valamilyen problémát, tünetet, ha
nincs gond, akkor fokozatosan emeljük az adagot.
Ha a virágport helytelenül tároljuk megromlik, elveszíti hatékonyságát, és nem
fogyasztható. Ezért hűtőben érdemes tárolni.
0 Comments
Megjegyzés küldése