A méhek 4
forrást biztosítanak be maguknak: nektár, virágpor, propolisz, víz. Ennyire van
szükségük, ezekből állítják elő azt az élelmet, mely saját maguk és fiasítás
számára az életben maradáshoz szükséges. Ezt a négy összetevőt feldolgozzák és
átalakítják: pl. a virágporból és vízből készítenek méhkenyeret, vagy a
nektárból mézet. A méheknek mindig át kell alakítaniuk élelmük egy részét, hogy
az hosszú távon is fogyasztható maradjon.
A saját
gazdálkodásuk alapja az élelem és energia. Az étel virágport jelent. A virágpor
rendkívüli jelentőségű a méhek számára. Fehérjeforrás, ugyanakkor zsírokat,
szterolt, vitaminokat és ásványi anyagokat is nyernek belőle. A nyers virágport
azonban nem tudják hosszú ideig tárolni, a vízből nyernek olyan mikróbákat: baktériumokat és infuzóriumokat melyek segítségével fermentálják a
virágport és méhkenyeret készítenek belőle.
Az energia
a nektárban található cukorból ered, amelyet stabil mézzé alakítanak át,
amelyet hosszú időre tudnak tárolni, ezt a mézet metabolikus energiára és a
kaptár fűtéséhez szükséges energianyerésre használják. A méheknek sok energiára
van szükségük az építéshez és a neveléshez is. A méz télen az egyetlen
energiaforrást jelenti, ezért kell több hónapra eltárolni belőle jelentős
mennyiségben. A nyitott méz, vagy másnéven nektár tavasszal nagyon fontos. Ugyanis a méhek ezt fogyasztják szivesebben a fedett és nehezen feldolgozható méz helyett.
A méhek
közül nem mindegyik tud minden táplálékot fogyasztani. A méhanya amely egy nap
alatt a saját testsúlyának megfelelő petét rak nem tudja a virágport megenni és
megemészteni, ezért a dajkaméhek etetik méhpempővel, amelyet előre emésztettek
és készítettek számára. A gyűjtőméhek sem esznek saját maguktól, őket is
táplálják, valamint a fiasítást is etetni kell. A méhek a fehérjét
ételátadással adják át. A kaptáron belüli kommunikáció elsődlegesen ez alapján
az ételátadás alapján történik, mézet, nektárt és méhpempőt adnak át. Ezen az
élelemátadáson keresztül mérik fel a méhek a család állapotát, szabályozzák a
homeosztázist.
Méhpempő
A
méhpempőt a dajkaméhek tudják termelni a garatmirigyben, virágporból állítják
elő. A dajkaméhek fiatal méhek, az idősebb bentlakó méhek már nem tudják
előállítani. A pempő a méhek számára a fiatalság, egészség, vitalitás forrása. Nem
csak élelem, hanem gyógyszer, mivel baktériumölő hatású, és kommunikációs forma
is.
A
méhpempőt az etetésre használják, érdekessége, hogy nem ugyanazt a pempőt
kapják egyes méhek. Ugyanis a munkásméhek „munkás” pempőt kapnak, a méhanya
kapja a tiszta méhpempőt. A munkás pempő az első két napban méhpempő, ez
zsírban és proteinben gazdag, két nap után „méhtejet” kapnak, ebben nektár is
található, valamint kb. 5% virágpor. A munkásméh pempő először alacsony
cukortartalmú, később a glükóz fruktózzá válik és magasabb cukortartalmú lesz
az idősebb lárváknál.
A méhanya
tiszta méhpempőt kap, melyben megtalálható a royalaktin nevű fehérje is, ez
váltja ki az anyává fejlődést. A méhanya lárvája (vagy álca) folyamatosan
méhpempőt kap, amelynek magasabb a cukortartalma, más vitaminokat tartalmaz
mint a munkásméhpempő, mivel az még mézet és virágport is tartalmaz. A méhanya miután
kikelt egész életében méhpempőt eszik, ezt a dajkaméhek készítik neki.
Miből áll a méhpempő?
- 60–70% víz
- 11–23% cukor, ebből 11% egyszerű cukor
- 9–18% nyers fehérje és aminosavak
- 4–8% zsír
- vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek: tiamin, riboflavin, piridoxin, niacin, pantoténsav, biotin, folsav, szterin, biopterin, neopterin, C-vitamin
- természetes tartósítószer
- enzimek, antibiotikumok
Méhpempőben úszó fiasítás, fehéres, tejszerű folyadékban úsznak, ez a fiasítás jól táplált
Az anyának készült méhpempő sokkal sűrűbb, tiszta méhpempő, és tartalmazza a royalaktin nevű fehérjét is, amitől anyává fejlődik a pete
Virágpor
A méhek
egyik legfőbb tápláléka a virágpor. Ez a fő fehérjeforrás, a gyűjtőméhek
gyűjtik, fehérjét, zsírokat, vitaminokat, szterolokat, ásványi anyagokat és
mikrotápanyagokat tartalmaz, ez segít a növekedésben és az egészség
megőrzésében, fenntartásában. Egy évben egy családnak 17-51 kiló virágporra van
szüksége méhcsalád erősségétől függően. A virágpor rövid ideig fogyasztható,
emiatt a méhek fermentálják és méhkenyeret készítenek belőle. A virágpor színe
attól függően milyen virágról nyerik lehet sárga, narancssárga, piros.
Télen a
méhek méhkenyeret fogyasztanak, ez le van fedve mézréteggel és viasszal. A
sikeres betelelés feltétele a nyár végi, ősz eleji méhek megfelelő mennyiségű
virágpor készletének megléte. Tavasszal beindul a fiasítás, amikor már éledezik
a természet. Ez a kettő összefügg, ugyanis a fiatal fiasítások olyan
feromonokat bocsátanak ki, amelyek arra ösztönzik a gyűjtőméheket, hogy
gyűjtsék a virágport. Ha túl korán indul be a fiasítás, amikor még nincs mit
gyűjteni, akkor a kaptárban levő készletet eszik fel, ebből táplálják őket,
csekély számú fiasítás lesz, és ha rövidesen nincs mit adni nekik enni, akkor
megeszik őket a méhek, hogy visszanyerjék a fehérjét.
A méhek
gyűjtés során nagy területet képesek berepülni, de igazából akkor a
legproduktívabbak, és a legkevesebb energiát akkor veszítik el, amikor kb. 1 km
távolságra repülnek a kaptáruktól és nagyjából 1,5 km2 területen
gyűjtögetnek. Ha sok család van egy helyen, akkor mindig a legerősebb családok
lesznek előnyben, a többiek éhezni fognak.
Erőteljes
hordási időszakban a méhek fehérjeszintje lecsökken, még ha sok virágpor is áll
rendelkezésükre, ilyenkor rendszerint az anya lecsökkenti a fiasítás mennyiségét
is, mivel a gyűjtők nektárgyűjtéssel vannak elfoglalva, és sokkal kevesebb
gyűjt virágport. Ha a hordási időszak előtt lecsökken a fehérjeszintjük, akkor
lecsökken az élettartamuk, és lecsökkentik a fiasítás mennyiségét is. Ez
visszaveti a család töretlen fejlődését. A család felépülése attól függ
mennyire csökkent le a fehérjeszintjük, és mennyi a fiasítás mennyisége, ez
akár 12 hétig is eltarthat, ha a fehérjeszintjük nem csökken 40% alá, akkor 2
hét és 1 hónap közötti ez az időszak.
A begyűjtött virágpor 60%-át csak néhány növény adja:
- kukorica, mely virágpora nem túl jó
- herefélék, ide tartoznak a pillangósok
- pitypang
- útifű
- repce
A méhek sorrendet állítanak fel gyűjtés során: nektár, víz, virágpor sorrendben . Ha nincs nektár és víz, nem fognak virágport gyűjteni, ha van nektár és víz, akkor gyűjtenek virágport. Mi határozza meg a gyűjtés sorrendjét, mennyiségét? Néhány dajkaméh dönti el, hogy a család mit és mennyit gyűjtsön, ezeket sentinel méheknek nevezik. A dajkák azok, amelyek a pempőt készítik és észlelik a készletek mennyiségét, a fiasítás mennyiségét és ebből leszűrik, hogy aktuálisan mennyi új beérkező élelemre van szükség.
A méhek nem gyűjtenek fölöslegesen. Virágporból maximum 1 hétre valót, így ha szeretnénk, hogy több virágport gyűjtsenek, akkor vagy virágporszedőt kell felszerelnünk néhány napra, vagy új kereteket kell betennünk a fészekhez.
Méhkenyér
A
méhkenyeret a méhek virágporból készítik. Jó hordási időben több virágport
gyűjtenek, mint amennyit meg tudnak enni a dajkaméhek, és fel tudnak dolgozni
táplálásra, így ezt valahogyan raktározni kell. A virágport a sejtekbe döngölik, kevés mézzel fedik majd viasszal befedik. Ezt a virágport és kis mennyiségű mézet fermentálják
méhkenyérré úgy, hogy fruktóz gazdag környezetet teremtenek, valamint savas és anaerob környezetet, vagyis a levegő hiánya miatt beindul egy erjedő folyamat, mely során laktobacillusok és egyéb baktériumok erjesztik a sejtekben eltárolt készítményt, ezen baktériumok a méhek emésztőrendszerében van. Ezeket a
baktériumokat az esővízből és pocsolyavízből nyerik ki.
Víz
A víz nagyon fontos a méhek számára, különösen a
fiasítás beindulása után. Télen a mézből nyerik illetve a kaptárban ragadt kondenzvízből.
Tavasztól keresik a vízforrást, azt választják amelyik elérhető. A méhek nem
csak tiszta vizet isznak, hanem pocsolyavizet is. Ezt szándékosan teszik, az
esővízből nyerik azokat a baktériumokat, melyekkel szimbiózisban élnek, ezek
segítségével fermentálják a virágport méhkenyérré.
Nektár
A méhek az
energiát a munkájukhoz a mézből nyerik. A mézből felhasználják a cukrot és a
vizet is. A méhek 3 féle cukrot tudnak lebontani: szacharózt (répacukor vagy
nádcukor), glükózt (szőlőcukor) és fruktózt (gyümölcscukor). A természetes
nektár ennek a háromnak a kombinációja, a mézben fruktózból és glükózból van
nagyobb mennyiség, szacharózból csak kis mennyiség (6%). A szacharózt nem
tudják megemészteni, ezt glükózzá és fruktózzá alakítják át. Vagyis az
összetett cukrokból készítenek könnyen fogyasztható egyszerű cukrokat. A
fruktózt és glükózt invertcukornak is nevezik.
A nektárt
virágokból nyerik, nagy része víz és cukor, cukortartalma 20-50% közötti. A nektár
nedvességet szív magába, könnyen hígul. A méhek lépekbe gyűjtik, és
folyamatosan párologtatják el belőle a vizet, hogy sűrű folyadékot kapjanak. Ez
lesz a méz. Nem minden virág ad nektárt, van, amelyikhez hozzá sem tudnak
férni, vannak, melyek virágport adnak. Azok a virágok a legértékesebbek,
melyekből sok van egy helyen, vagy virágzata van, így időveszteség nélkül
gyűjtögethet nagyon sokat, vagy magas a cukortartalma. Magas cukortartalmú pl.
a málna, szeder, hárs, selyemkóró, őszibarack. Vannak növények, melyek egy
adott napszakban mézelnek, pl. a hárs nektárja éjjel termelődik, így reggel
gyűjtenek róla a méhek, a repcét dél körül kezdik gyűjteni.
A nektárból készített méznek nagyon magas a
kalóriaértéke, így sok energiát ad a méheknek. Ahhoz, hogy elegendő mézet
gyűjtsenek rengeteg virágot kell meglátogatniuk és rengeteget kell gyűjteniük. 1 akácvirág 1 milligramm nektárt
termel naponta. Ahhoz, hogy 40-50 kg méz legyen ebből több milliószor kell
meglátogatni a virágokat egy méhcsaládnak.
A legtöbb nektárt egy adott területről magasan a
fehérakác adja, majdnem dupla annyit, mint a kislevelű hárs, facélia, selyemkóró.
A repce, a napraforgó és a rét több mint 10-szer kevesebb nektárt ad ugyanannyi
területről.
0 Comments
Megjegyzés küldése