Az előző cikkben említettem a következő
néhány gondolatot: a méhek 4 forrást biztosítanak be maguknak: nektárt,
virágport, propoliszt, vizet. Ennyire van szükségük, ezekből állítják elő azt
az élelmet, mely saját maguk és fiasítás számára az életben maradáshoz szükséges.
Ezt a négy összetevőt feldolgozzák és átalakítják: pl. a virágporból és vízből
készítenek méhkenyeret, vagy a nektárból mézet. A méheknek mindig át kell
alakítaniuk élelmük egy részét, hogy az hosszú távon is fogyasztható maradjon. A
propoliszt nem fogyasztják, hanem ragasztóanyagként, tömítőként, idegen
anyagok, élőlények elfedésére használják.
A rétek,
kaszálók területe csökkenőben van, vagy nem megfelelő minőségűek. Ezek a
területek nagyszámú beporzónak biztosíthatnának virágport és nektárt. A modern
mezőgazdálkodás minden esetben teljesen tisztán művelt területeket vár el,
holott a termőföldeken az aljnövényzet, vagy gyomnövények rengeteg virágport
biztosíthatnának nemcsak a méheknek hanem szintén más beporzóknak is. Ezen
növények kiírtása miatt jelentősen lecsökkent a beporzók száma és a méhek is
nehéz helyzetbe kerültek. Fontos szempont az is, ahol megfelelőek a
körülmények, ott több méhész tevékenykedik lehetőleg minél több családdal, így
a méhlegelő leterheltté válik. Nincs méhlegelő bővítés, pl. a facélia vagy
baltacim sok helyen még ismeretlen, holott ezek jelentős mennyiségű nektárt
adhatnának.
Mivel
szűkösek a készletek és az időjárás is nagyon gyorsan változó, néha napokig nem
alkalmas az idő a gyűjtögetésre, így a méhészeknek cukorsziruppal kell
serkenteniük. Ez helyettesíti a nektárt. Valamint vagy összegyűjtött
virágporral vagy fehérjés lepénnyel kell etetni a méheket. Ezek helyettesítik a
virágport. A legkritikusabb időszak a tavasz, amikor a méhcsaládnak töretlenül
kell fejlődnie, majd a kora ősz, amikor a telelő méheknek kell kikelniük és
felkészülnie a családnak a télre.
Miért
fontos a cukorsziruppal való etetés?
A cukorsziruppal
való serkentő etetést teljesen bevett és alkalmazott szokás a méhészek
részéről. Minden egyes tavasszal ezt kell adni a családoknak. Vannak méhészek,
akik csak önmagában adják a méhcsaládnak, vannak akik kiegészítőket tesznek
bele. Én mindig teszek kiegészítőket a cukorszirupba.
Ha bőségesen van nektár, elkezdenek fehér viaszt építeni. A viasztermelő méhek áprilisban gyümölcsvirágzáskor alkalmassá válnak műlépes keretek kiépítésére. Ha a lépek kiépíttetése a célunk, akkor addig etessünk híg sziruppal, míg ki nem építik a kereteket, így megspórolják a rengeteg repülést, mivel nem kell nektárért repülniük. Egészen a hordási időszak kezdetéig serkentem a méhcsaládokat híg cukorsziruppal. Mindig teszek bele kiegészítőket.
Ezeket a
kiegészítőket a varroa atka gyérítésére, a nozéma elterjedése ellen,
vitaminpótlásra, immunerősítésre használom. Varroa atka elleni gyérítésre
illóolajokat teszek a szirupba, ekkor még csak 3-4 dl szirupot adok nekik.
Később áprilisban hetente 1 litert kapnak: ebbe a szirupba teszek nozéma elleni
készítményt és immunerősítőt, mely vitaminokat tartalmaz és aminosavakat. Ezek
nagyon fontosak ahhoz, hogy egészséges maradjon a család és a fiasítás is.
Nyár
végéig nem kell serkenteni, csak egy esetben, ha beköszönt egy nagyon száraz,
hordástalan időszak. Általában akác után bekövetkezik ez, olyankor adhatunk a
méhcsaládoknak szintén híg szirupot néhány alkalommal. Nyár végén utolsó
pergetés után szintén serkentés következik híg sziruppal, melybe immunerősítőt,
probiotikumot teszek. Majd szeptemberben már sűrű cukorszirupot etetek a
méhekkel, ez lesz a téli élelemkészletük. Látható, milyen fontos a
cukorsziruppal való serkentés és etetés.
A méhek 3
féle cukrot tudnak lebontani: szacharózt (répacukor), glükózt (szőlőcukor),
fruktózt (gyümölcscukor). A természetes nektár ennek a háromnak a kombinációja,
szacharóz kis mennyiségben, fruktóz és glükóz nagy mennyiségben található meg
benne.
A
cukorszirupba ezt a három cukrot tehetjük. A méhek csak az egyszerű cukrokat
tudják elfogyasztani, ha szacharózt adunk nekik, ami összetett cukor, azt át
kell alakítaniuk egyszerű cukrokká: fruktózzá és glükózzá. A szacharóz
tulajdonképpen a kristálycukor. Ebből a legegyszerűbb készíteni cukorszirupot.
Ennek átalakításához viszont energiára van szükségük. Ha tavasszal adunk nekik
cukorszirupot kristálycukorból és vízből, azt gyorsan megeszik. Ősszel viszont
amikor sűrű szirupot kell feletetnünk velük nagyobb mennyiségben, pl. 10-15
litert is akár, akkor ennek egy részét az átalakításra fordítanák, vagyis
energiát nyernének belőle fruktóz és glükóz készítésére. Így sok méhész ad a
méheinek invertcukrot, vagy izocukrot, mely szirup készen kapható, ezzel a teljes
szirupmennyiséget készletként raktározzák el. Ez kukoricaszirup. Ma már kapható olyan készítmény,
amely átalakítja a répacukrot egyszerű cukrokká. Még nem próbáltam sem az
invertcukrot, sem ezt az invertáló készítményt, de lehetséges, hogy a közeljövőben
kipróbálom.
Miért fontos a fehérjével való etetés?
A
cukorszirup mellett érdemes fehérjét is biztosítani a méheknek. Hiszen ez az
egyik legfontosabb élelemforrásuk. Sok méhész nem ad nekik ilyen készítményt,
én minden éven adok nekik fehérjés cukorlepényt. Ennek az az oka, hogy bővítem
a méhészetemet, így több méhre van szükségem májusra. Vannak méhészek akik nem
adnak semmilyen fehérjés lepényt és semmilyen egyéb fehérjeforrást a
méhcsaládjaiknak, mégis hordási időszakra erős családokkal rendelkeznek.
A fehérjés
készítmény legyen fehérjealapú pl. sörélesztő, virágporpótló, szója, valamint cukor
és más összetevők. Fontos, hogy friss legyen, hogy megőrizze tápanyagtartalmát.
Amerikában rendszerint szójás fehérjét adnak a méheknek, nálunk nem jellemző,
de kaphatók ilyen lepények.
Sokan
saját maguk készítenek fehérjés lepényt, én is szoktam készíteni, erről egy cikkben leírtam a
tapasztalataimat. A fehérje maximum 20%-ot tegyen ki, legjobbnak tartom az
inaktivált sörélesztőt, virágporpótlót. A többi legyen cukor és egyéb
kiegészítők, mint pl. vitaminok, probiotikumok. A méhek leginkább a lepény
formájú élelemet szeretik, amelyben a cukortartalom min. 50%. Vannak, akik
saját maguk által gyűjtött és szárított virágport adnak fehérjeforrásként a
méheknek. A legjobb eredményt elérő lepényekben virágpor található.
Én készen
vett lepényeket is szoktam nekik adni, igaz kis mennyiségben. Ezek virágport,
inaktivált sörélesztőt vagy virágporpótlót tartalmaznak. Vegyünk mindig olyan
lepényt, melynek fehérjetartalma legalább 10%, semmilyen alacsonyabb
fehérjetartalmú lepényt ne vegyünk. A lepényeket a fürthöz közel a keretek
tetejére kell tenni, vékony csíkokban kivágásokat ejtünk a csomagoláson és kivágással
a kereket felé adjuk oda.
Honnan tudhatjuk, hogy egy családnak van-e elegendő fehérjemennyisége?
A
családokat bizonyos időközönként át kell vizsgálnunk. Ilyenkor vegyük ki a
kereket és nézzük meg a fiasítást. Milyen mennyiségben található meg, milyen
idősek: van egy sok napos fiasítás, vagy sok lárva, mennyi a fedett fiasítás és
ehhez képest mennyi a nyílt fiasítás. Azt is figyeljük meg, a nyílt fiasítás,
az álcák úsznak-e a pempőben, vagy sem. Ha tejszerű folyadék bőséggel van a
sejtekben, akkor a fiasítás jól táplált, ha száraz, vagy alig van benne, akkor
rosszul táplált, élelemhiányos, azt jelenti, hogy nincs felhalmozott készlet. Ha
sok a fiasítás, de a napos fiasítás szinte nincs, az jelezheti azt, hogy a
kevés táplálék miatt a napos fiasításokat megették a méhek, hogy visszanyerjék
a fehérjét.
A
keretekben levő virágpormennyiséget és mézkészlet mennyiséget is nézzük meg.
Mérjük fel ehhez a mennyiséghez mérten a fiasítások kiterjedését. Ha nincs
virágpor a keretekben, akkor nem várhatjuk, hogy a család fiasítást neveljen,
mert nincs miből nevelni. Ez előfordult nálam kora ősszel, amikor néhány családnál
nem volt virágporkészlet és ilyenkor kell a családnak a telelőméheket
kinevelni. Minden ilyen családnak adtam fehérjés lepényt, hogy legyen némi
fiasítás.
Mi történik élelemhiány esetén?
Ha egy
méhcsaládnál élelemhiányt látunk, akkor tudnunk kell, hogy ez a probléma régebb
óta fennáll, legalább 1-2 hónapja kezdődött, tehát nem újkeletű. Virágporhiány
esetén nincs elég fehérjeforrásuk, a fiasítások nem kapnak elég pempőt a
dajkáktól, mivel a dajkák nem tudnak honnan virágport szerezni, melyből pempőt
készítenek. A dajkaméhek emiatt az új fiasításokat is megehetik, így néhány
napnyi fiasítás kiesik, a család növekedését ez valamelyest visszaveti.
Ha a
fiatal munkásméhek táplálékhiányban szenvednek a kikelést követő első
napjaikban, akkor korábban lesznek gyűjtőméhek és nektárt fognak gyűjteni. Ha
átlagosan tápláltak és életük normális mederben zajlik, akkor szintén nektárt
gyűjtenek. Ha jól tápláltak, és későn válnak gyűjtővé, magas a vitellogenin
szintjük, akkor hosszabb életűek lesznek, és virágport fognak gyűjteni.
Egy éhező család
igyekszik minél hamarabb nektárt gyűjteni, hiszen kell az energia a mindennapi
munkához, egy bőséges készlettel rendelkező és jól táplált kolónia inkább a fiasítást
növeli és fehérjét halmoz fel virágporban és méhkenyérben, hogy később megrajozzon.
Az optimális táplálékkal rendelkező család rajbölcsőket épít a rajzás
előkészítéséhez, ha kevés lesz a virágporkészletük, akkor lerombolják ezeket a
bölcsőket. A méhész feladata mindig az, hogy a méhcsalád fejlődése töretlen
legyen. Ha bőséges készlet áll rendelkezésre, az nagyon jó, hiszen a méhek úgy
érzik fejlődhetnek ameddig csak akarnak, az anya fiasít, a dajkaméhek tudják
táplálni a fiasítást bőségesen. A gyűjtőméhek száma nagy, így mindig
biztosított a hordás. Ha a család elkezd készülni a rajzáshoz, akkor a méhész
ismét lép. A rajzás elkerülésének ne az legyen az eszköze, hogy amíg csak lehet
gyengék maradjanak a családok, és ne legyen nekik elég készletük.
0 Comments
Megjegyzés küldése