Miért szükséges tavasszal cukorsziruppal serkenteni a
méhcsaládot? Miért nem elég hagyni, hogy saját magától gyűjtögessen elegendő
élelmet ahhoz a méhcsalád, hogy felfejlődjön a hordási időszakra? A válasz
egyszerű: mert a mai méhlegelők nem szolgáltatnak elegendő élelmet a méhcsalád
számára, ráadásul ahhoz, hogy tavasszal folyamatosan fejlődjön, megakadás
nélkül növekedjen a család, ahhoz háromféle forrásra van szüksége: nektárra,
vízre és virágporra. Ilyenkor nagy mennyiségű virágport kell begyűjteniük, raktározniuk,
mert az anya intenzíven petézik és ezeket etetni kell. Ahhoz azonban, hogy a
méhcsalád rengeteg virágport gyűjtsön, nektárra és vízre van szüksége. Ezek bebiztosítása
esetén gyűjt csak virágport.
Mivel a nektárt adó virágok csekély mennyiségben
vannak jelen, és közel van a hordási időszak, így a méhésznek, vagyis nekünk
kell a nektárt és a vizet bebiztosítani. Ehhez a legalkalmasabb a cukorszirup.
Ez egyben nektár is és víz is. A vizet emellett még külső forrásból is
biztosítjuk, itatókból.
A cukorszirup tehát elengedhetetlen tavasszal. Ha van
folyékony élelem, nektár, akkor a méhek virágport gyűjtenek. Ha emellett még
jelentős mézkészlet is rendelkezésre áll, valamint víz, akkor a család
rendkívül dinamikusan tud fejlődni. Ebben csak a rossz időjárás lehet a
hátráltató.
A serkentés talán legfontosabb célja mégis az, hogy jól táplált, egészséges, vitális családjaink legyenek tavasszal, melyeket a megjelenő vagy felerősödő betegségek, paraziták, kórokozók nem tudnak legyengíteni, elpusztítani, hanem képesek ezeket visszaszorítani, legyőzni.
A cukorszirup tehát könnyen felhasználható, azonnal
fogyasztható folyékony élelmet jelent, amikor a méhcsalád fejlődik, vagy épít,
akkor ezt használja fel, nem a fedett mézkészletet. A fedett mézet nehéz
feldolgozni, ugyanis higítani kell, sok vízre van szükség, hogy a sűrű mézből
híg, folyékony méz legyen, melyet könnyen felhasználnak, így mindig azt fogyasztják,
ami már készen van, azonnal felhasználható.
Ha sok szirupot adunk a méheknek, egy részét
felhasználják, egy részét elraktározzák a lépekbe. A legjobb megoldás, ha a
cukorszirupba kiegészítőket teszünk: immunerősítőket, vitaminokat, ásványi
anyagokat, illóolajokat, melyekkel megerősítjük a méh egyedeket és a családot. Ezekről írtam korábban.
A tavaszi serkentés során beadagolt cukorszirup
mennyisége és gyakorisága attól függ, mit akarunk. Mi a célunk? Nagyon korán
nagy méhtömeget akarunk létrehozni, mert anyákat nevelünk, vagy szaporítani
akarunk? Ezekhez a tevékenységekhez nagyon sok fedett fiasításos keretre van
szükségünk és rengeteg fiatal méhre. Esetleg gyengék a családjaink de hordási
időszakra erős családokat szeretnénk? Vagy átlagos családjaink vannak és nincs
semmilyen konkrét célunk, csak élvezzük a méhészkedést?
Ezeket ha tudjuk, akkor tudjuk azt is milyen gyakran
és mennyi cukorszirupot adjunk a méhcsaládnak, esetleg egyéb élelmet, mint pl.
fehérjés cukorlepényt.
Ha
termelő méhészetünk van, és hordási időszakra erős családokat szeretnénk,
amelyek épp olyan erősek, hogy minimális legyen a rajzás, akkor tavasszal
elegendő kevesebb alkalommal serkenteni: márciusban, leginkább a hónap vége
felé 2-3 alkalommal kb. 3-4 dl szirup elegendő. Mivel ilyenkor még a család
méhmennyisége alacsony, és a keretek tetejére kevés méh megy, zacskóba tegyünk
3-4 dl szirupot, ennyi bőven elég. Hetente 1 alkalom szintén, esetleg 5 naponta
adjuk be. Áprilisban amikor eljön a tömeges virágporhordás ideje, a méheknél lezajlott
a nemzedékváltás és folyamatosan kelnek ki az új fiatal méhek, hamarosan eljön
a bővítés ideje. Ahhoz, hogy ez gyors és hatékony legyen, érdemes 1 liter
sziruppal serkenteni a méhcsaládot hetente. Így könnyen és gyorsan kiépítik a
műlépes kereteket. Ezt a hordási időszak kezdete előtt hagyjuk abba. A
méhcsaládunk így nem lesz túl korán túl erős, nem kell a rajzással bajlódnunk.
Zacskós serkentés, a zacskó színe teljesen mindegy. Amire vigyázni kell és könnyen lehet hibázni az a zacskó vastagsága. Kezdetben tavasszal kevés méh van a kaptárban, és nincsenek hozzászokva a zacskós esetéshez. Ezért csak vékony zacskóba tegyük a szurupot. Később amikor már 3. vagy 4. alkalommal kapnak így enni, már tehetjük vastagabb zacskóba. Megtehetjük azt, hogy a vastag zacskót pár helyen tűvel kilyukasztjuk. Minden zacskót ellenőrizni kell, mert nálam mindig van, hogy 1 vagy 2 zacskó valahol lyukas, és kifolyik belőle a szirup.
A fehérjés cukorlepényt így vágjuk ki, hogy a méhek könnyen hozzáférjenek. Én 0,5 kg-ot adok családonként, ezt lefordítva teszem a fészekre, a méhek kb. 1 hét alatt eszik meg, amikor kapnak lepényt, kapnak cukorszirupot is, hogy könnyen feldolgozhassákA fészek tetejére így tesszük a lepényt és a szirupot. Mivel a lepény hosszabb ideig van bent, így előre tesszük, hátulra pedig a szirupot, így amikor újra serkentünk elég csak félig felemelni a takarást, és kicserélni a zacskót. Így a méheket csak egy pillanatig zavarjuk, füstöt sem kell használnunk
Ha
termelő méhészetünk van vagy anyát nevelünk de szeretnénk új méhcsaládokat
létrehozni, tehát növeljük a méhcsaládjaink számát, ahhoz szükség van már korán
erős jelentős méhtömegű méhcsaládokra, hogy ezeket a családokat meg lehessen
csapolni. Vagyis elveszünk a méhcsaládoktól 1 vagy 2 fedett fiasításos keretet
dajkaméhekkel és hozzárázunk 2 keretnyi fiatal méhet. Így megszabadítjuk a túl
erős családot a felesleges méhmennyiségtől, melyet felhasználunk új család
létrehozásához vagy anyaneveléshez, vagy eladáshoz.
Ilyenkor érdemes gyakrabban
serkenteni és több sziruppal. Én mivel bővítem a méhcsaládjaim számát, így
márciusban 4 alkalommal serkentek, kezdetben 3-4 dl sziruppal, majd 0,5
literrel, és adok nekik fehérjés cukorlepényt, min. 10% fehérjetartalommal. Áprilisban
pedig hetente serkentek 1 liter sziruppal, melyet hordási időszak előtt pár
nappal hagyok abba. A szirupba márciusban teszek
illóolajat a varroa atka gyérítése céljából. Áprilisban pedig immunerősítőt,
vitaminokat, ásványi anyagokat, nozéma elleni készítményt, ezek mindegyike
természetes készítmény. A felhasznált készítmények színezik a cukorszirupot
barnára.
A cukorszirupot zacskóba adagolom. Felforralok kb. 1,5-3 liter vizet,
a többit esővízből adom hozzá. Fontos, hogy lehetőleg ne csapvizet használjunk.
A szirup híg: 2/3 víz és 1/3 cukor, így 33%-os nektárt kapunk, ez tavasszal megfelelő. A készítménybe ezután
beleteszem a kiegészítőket. Ha a nozéma elleni gesztenyekivonatot használom, a
Farmatant, ami por, azt a cukorral keverem össze, majd úgy öntöm rá a vizet.
Ennek oka, hogy a por csomósodik a vízben, a cukorral keverve viszont szépen
oldódik. Ezután kerül bele az Apibiovit, mely B-vitaminokat és más kiegészítőket
tartalmaz, és teszek bele Immunobee-t mely ásványi anyagokat tartalmaz.
A kész szirupot zacskókba töltöm.
Ennek oka, hogy a hőmérséklet éjszaka nagyon alacsony, sokszor fagypont körüli.
Ott, ahol éjszaka már 8-10 fok van, etetőkbe tölthető a szirup. Ahol fagypont
körüli a hőmérséklet érdemes zacskóba tölteni és a fészek fölé tenni. A fészek
hője felmelegíti a szirupot.
A műléppel való bővítés idején
érdemes hetente 1 liter sziruppal serkenteni, így a méhek könnyen energiához
jutnak, és gyorsan kiépítik a műlépes kereteket.
Érdemes minden családnak legalább fél
kiló fehérjés lepényt is adni, a legjobb tömeges virágporhordás előtt, vagy akkor
mikor beköszönt egy hosszabb hideg időszak. Nálunk ez mostanában jellemző,
március végén, április elején jön egy legalább egyhetes hideg idő, mikor a
méhek nem tudnak kirepülni. Ekkor érdemes adni fehérjés lepényt, mivel a
virágporkészlet általában 3 napig tart. De emellett cukorszirupot is adnunk kell,
hogy az esetleg a belekben felhalmozott, besűrűsödött táplálékot fel tudják
higítani, így ne okozzon hasmenést a méheknél, mely elősegíti a nozéma
terjedését. Hiszen ekkor a kaptárba ürítenek a méhek, mivel nem tudnak kirepülni.
Ha híg eledel van a belükben, akkor kibírják napokig ürítés nélkül, és csak a
jó idő beköszönte után a szabadban ürítenek. Ez pedig nem okoz semmiféle további
problémát.
0 Comments
Megjegyzés küldése