Amikor kialakult az élet a Földön, először apró
egysejtűek jelentek meg, melyek egyre bonyolultabb szerkezetűekké váltak, és
idővel összekapcsolódtak, hogy több funkciót is képesek legyenek ellátni. Így
jöttek létre a baktériumok, ostorosok, amőbák, papucsállatkák és a többi
mikroszkopikus életforma. Ezek az apró lények aztán minden egyes életforma
alkotóelemei lettek, vagy elengedhetetlen szereplői. Gondoljunk csak az
emberre, az emésztőrendszerünk, más szerveink és a bőrünk tele van ilyen apró életformákkal,
mint baktériumok, vírusok, gombák. Ezek a megfelelő környezetben szaporodnak,
nem megfelelő környezetben visszaszorulnak, és folyton alakítják életünket, részt vesznek az emésztésben, védelmi rendszerben, még
érzelmeinket, hangulatunkat is befolyásolják.
Ezek az infuzóriumok és baktériumok a méhek életében is
fontos szerepet játszanak. Egyesek a méhekben élnek, másokra külső forrásból
van szükség. Amikor a méhek méhkenyeret készítenek virágporból, akkor a vízből
szívják fel azokat az infuzóriumokat, melyek a fermentálásban segítenek. A
baktériumok pedig a mézkészítésben játszanak elengedhetetlen szerepet.
Hogyan működik az élet a talajban? A talajban mikróbák
élnek, mindenféle baktériumok, gombák, egysejtűek, ezek lebontják a szerves
anyagokat, illetve feldolgozzák, egyszerűsítik a szerkezetét, és a talajéletet
biztosítják a többi talajlakó élőlényekkel, mint pl. a földigiliszta, vakond, különféle
rovarok. Amikor egy növény megnő, akkor magában tartalmazza a talajból nyert
ásványi anyagokat, vitaminokat, makrotápanyagokat, cellulózt stb. Amikor ez a
növény elszárad, akkor a talajban élő lények visszabontják ezt a megfelelő
formára és a talajba visszatér ez a korábban kikerült tápanyag, plusz olyan
összetevők, melyeket a fotoszintetizálás során épített fel a növény. Pl. a
cellulóz nehezen emészthető, és hasznosítható újra, ezért a cellulóz lebontó baktériumok
elvégzik ezt a feladatot, és a talajba bekerült növény már hasznosulni tud mint
humusz és tápanyag más növények számára.
Ez a körforgás addig működött amíg az intenzív
mezőgazdálkodás kora beköszöntött. Ekkor ugyanis a következő változás történt: az
egyre precízebb és érzékenyebb gépek megkövetelték azt, hogy az adott területen
ne legyenek gyomnövények, amelyek tönkretennék a kombájnokat, arató és
betakarítógépeket, és így könnyebbé és egyszerűbbé vált a tárolás és
feldolgozás is, hiszen nem kerültek a terménybe gyomnövények magjai. Ehhez
azonban gyomírtókat kellett használni. A gyomírtó megakadályozta azt, amit az
addigi természetes körforgás része volt: a növény benne a tápanyagokkal már nem
került vissza a talajba. Ráadásul mivel nem volt aljnövényzet, a földek elkezdtek
kiszáradni, szikesedni. Ez az aljnövényzet tartotta meg a nedvességet és
juttatta vissza a talajba, ez megszűnt. Vizsgálatok készültek arról, milyen a
hőmérséklet a kukoricatábla közepén nyáron: a mérések szerint 60 Celsius fok, nem
hiszem hogy van aki ezt normálisnak tartaná.
Megváltozott a talajművelés is. Mi a különbség a mai
szántás és a régi típusú állatokkal való szántás között? Ezt nagyon fontos
megérteni, mert ez a kiindulópontja mindennek. Ehhez előbb meg kell vizsgálni a
talaj összetételét. Mint már említettem a talajban rengeteg mikroorganizmus él,
melyek egy része aerob vagyis a levegős, oxigénben gazdag egy része anaerob levegő
nélküli, oxigénszegény környezetet kedvel és nem szereti a másik környezetet. A
talaj legfelső rétege aerob környezetű, az alsóbb régete anaerob.
A régi szántás során mivel állatokkal végezték így
csak sekélyen lehetett szántani, csak a felső, aerob környezetű réteget
szántották fel, de ezt is csak azért, mert a talaj felszínén rengeteg
szármaradvány és növény volt. Ezt szántották be, hogy a talajba visszakerülve
elbomoljon és újra termőréteg keletkezzen.
A talaj felső rétege tehát oxigénben gazdagnak kell
legyen, amely tele van mikroorganizmusokkal és talajlakó élőlényekkel. Azonban
a nagy, nehéz gépek a folyamatos „műveléssel” tömörítik a talajt. Azért tettem
idézőjelbe a művelést, mert ez nem művelés, hanem tönkretétel. Ez a tömörödés
gátolja az oxigén áramlását, és gátolja az életet.
Emellett további helytelen lépések történtek. A
szántóföldek, rétek mentén a bokrokat, fákat kivágták, az aljnövényzet eltűnt,
ez megakadályozta az eróziót, valamint folyamatosan biztosította a szerves
anyagokat, lehulló levelek, ágak formájában, odacsábította az állatokat, melyek
oda ürítkeztek stb. Mivel a talaj folyamatosan kiszáradt, szikesedett és
eltűntek a bokrok, fák, magas füvek, a szél egyszerűen elhordta a felső termőrétegeket.
Így a termőterület egy része úgy néz ma ki, mint egy félsivatag, nagy szemcsékkel, mely
terméketlen, alig termő, vagy tömörödött, sárszerű, agyagos, mely szintén alig termő. Miért vágták
ki a bokrokat, fákat? Hogy egybefüggő szántókat lehessen létrehozni és a nagy
gépeknek ne kelljen sokat kerülgetni, forgolódni.
A vízmegtartási képessége a talajnak rendkívül fontos
tulajdonsága. A növényeknek ugyanis vízre van szüksége. A növények gyökereinek
érintkeznie kell a vízzel a megfelelő növekedés érdekében. Mivel sikerült
tönkretenni a talajokat, így két dolog történik heves esőzés után:
- vagy áll a víz napokig a tömörödött, agyagos, nehéz talajon, ami káros a növényeknek (belvíz)
- vagy az erodált, homosok, szemcsés talajon egész egyszerűen átfolyik a víz és nem jut a növény gyökere hozzá, mivel az alsóbb rétegekben gyűlik össze.
Ezt láthatjuk minden tavasszal, ősszel, heves esőzések után: vagy áll a víz, vagy egy nap után már száraz. És azt mondjuk nem esett elég eső, vagy azt hogy túl sok esett. Nem igaz, egyszerűen rosszul művelik a termőföldet. A hozzá nem értés következménye mindez. Ugyanis ez a talaj már nem rendelkezik humuszréteggel, amely képes megkötni szinte bármennyi esővizet, ha hetekig nem esik az eső, a humuszos talaj akkor is tartja a nedvességet, melyhez hozzájutnak a növények, ha pedig heves esőzések vannak, akkor mint egy szivacs magába szívja és megtartja ezt a vizet.
A szántás és egyéb talajművelés következménye a víz folyamatos elpárolgása, mivel takaratlanul marad a talaj felső rétege. A már amúgy is lassan kiszáradó talaj még több vizet veszít.
Eljutottunk a műtrágya kérdéséhez. Sikerült a talajt
annyira tönkretenni, hogy nincs szerves anyag, amely a tápanyagokat visszajuttatná,
így nincs más megoldás mint a műtrágya használata, mely általában foszfort,
káliumot és nitrogént tartalmaz. Azonban ezt csak a növény szívja fel, tehát a
talajba továbbra sincs visszatöltve a tápanyag, valamint a műtrágya egyik káros
tulajdonsága, hogy humuszt bontó, vagyis még inkább tönkreteszi a termőtalajt.
Ami sajnálatos, hogy a műtrágyákat már akkor használni
kezdték, mikor még a talaj jó minőségű volt, tele volt szerves tartalommal, ami
mára szinte teljesen eltűnt. Felmerül a kérdés: senki sem gondolkozott el azon,
hogy ezek a rendkívül káros változások vajon minek köszönhetőek? Nem lehetséges,
hogy az alkalmazott technológiák következménye mindez? A helytelen
talajművelés, a műtrágyázás, a gyomírtózás következményei?
Így jutunk el a növények tápértékéhez és mikroelemek
és vitamintartalmához. Mivel a talajban egyre kevesebb a tápanyag azáltal, hogy
folyton csak kiveszünk belőle, de nem juttatunk vissza, így az ebben a talajban
növekvő növények termése is egyre kevesebb tápértékkel bír. Erről írtam korábban.
Az eredmények elszomorítóak. Legyen annyi elég, hogy ma minőségileg éhezünk, hiába
eszünk, nincs tápanyagtartalma és vitamintartalma, emiatt mesterséges
hozzávalókkal, vagy nem megfelelő hozzávalókkal pótolják ezt a hiányt. Emellett
folyamatosan szükségünk van vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek szedésére,
amelyek egy része szintén mesterséges. Az ember egészségi állapota pedig
folyamatosan romlik, egyre több az allergiás, és az ételallergiában,
ételintoleranciában szenvedők száma.
Mi a megoldás? Azonnal abba kell hagyni a
mélyszántást, legfeljebb csak sekélyszántást szabad végezni úgy, hogy vizsgálat
alapján ki kell deríteni hány cm mélységig tart az aerob környezet és benne a
talajélet. De ha lehetséges, akkor ezt is abba kell hagyni.
Minden egyes régióban legalább egy komposztáló üzemet létre kellene hozni, hogy az összegyűjtött helyi szerves növényi anyagokból és állati trágyából komposzt készüljön. Ezt aztán vissza kellene juttatni a termőföldekre minimális terhelés mellett.
A talajmunkálatokat tehát minimalizálni kell, csak könnyebb gépekkel szabad dolgozni, hogy a talajréteg ne tömörödjön, be kell fejezni a szántást, és mindenféle talajművelési folyamatot. A legfelső rétegre pedig folyamatosan szerves komposztot kell kijuttatni, de csakis kész komposztot, illetve mulcsréteget. Ez kertek esetében is erősen ajánlott, ha visszanyeri a talaj a tápanyagtartalmát, akkor a benne termesztett zöldségek sokkal táplálóbbak és egészségesebbek lesznek, valamint sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben.
A mucsozás lényege, hogy olyan környezetet teremtünk, mint az erdőben, ahol az erdei talaj keletkezik. Az erdőben ősszel lehullanak a levelek és befedik a talajt, ez a következő éven termőréteggé alakul és ezt ismét befedi a következő évi lehulló lomb. Ezt kell létrehoznunk. Fedjük be a termőföldet mulcsréteggel, száraz és zöld növényréteggel, hogy a szén és nitrogén aránya megfelelő legyen. Hogyan? Pl. zöldítéssel. A mulcsréteg lefedi a talajt, nem engedi kiszáradni, nem engedi a gyomosodást, egyúttal tápanyagot biztosít és növeli a talajban a természetes szén és nitrogén mennyiségét. A többi folyamatot a talajlakó szereplők elvégzik és új termő talajréteget
hoznak létre. Ha nem tesszük ezt meg, 50 éven belül Európában teljesen eltűnik
a termőtalaj. Ha nincs termőtalaj, akkor növénytermesztés sem lesz. Ennek
következményeit nem nehéz elképzelni.
Emellett azonnal abba kell hagyni a műtrágyázást és a
gyomírtózást. A gyomírtók rendkívül sok betegségért felelősek.
forrás: Gyulai Iván ökológus előadásai
0 Comments
Megjegyzés küldése