A legelején
érdekességként említeném azt, hogy magyarul cukorlepénynek hívjuk azt a
készítményt, amelyet a méhészek a méhcsaládoknak adnak kiegészítőként száraz
táplálék formájában, míg angol nyelvről fordítva ez fehérjelepény (pollen
patty), vagyis egyértelműen kihangsúlyozzák a fehérje szerepét a készítményben,
míg magyar nyelven a cukor meglétét hangsúlyozzák ki. Mi is a helyzet a
lepényekkel? Szükségesek-e és ha igen, akkor tartalmazzon-e fehérjét vagy nem
szükséges?
Minden egyes
állat számára fontos a fehérje, mivel ez tartalmazza azokat az aminosavakat,
melyek az adott állat növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges. A méhek esetében
is így van, hiszen a virágpor maga a fehérjebomba a méhek számára. Mivel ma
általánosan jellemző, hogy egyes méhlegelők túlterheltek, nem biztosítanak
elégséges virágpormennyiséget, vagy ha elegendő mennyiséget is biztosítanak, de
bizonyos körülmények miatt hiány alakul ki a fehérjéből, így egyértelműen
kijelenthető, hogy a cukorlepények, vagy nevezzük inkább fehérjelepényeknek
szükségesek a méhcsaládok számára az év bizonyos szakaszaiban.
A leginkább
alkalmas időpont a tömeges virágporhordás kezdete előtti pár nap, nálunk ez
március vége felé van; a virágporhordás időszaka, áprilisban, amikor a szeszélyes
időjárás miatt van, hogy napokig nem tudnak kirepülni a méhek, vagy keveset
gyűjtenek; betelelés ideje augusztus vége felé, szeptember eleje; illetve rajból családok és kölyökcsaládok
létrehozása után miután beindult a fiasítás május-június időszakban. Vannak
méhészek akik már februárban etetnek lepénnyel, általában olyankor történik
mindez, amikor a méhcsaládok számára nem volt elegendő a téli készlet. Azonban
ilyenkor csak és kizárólag cukorlepényt lehet adni a méheknek, mivel a
fehérjétől beindulna a fiasítás. Azt hozzá kell tenni, hogy a legjobb az lenne,
ha nem kellene tisztán cukorból készült lepényt használni tél vége felé.
Ebben a
cikkben most a fehérjés lepényről lesz szó, amely alkalmazása mondhatni
szükségszerű. Nem feltétlenül szükséges, de aki tavaszra erős családokat akar
létrehozni valamilyen okból, azok számára erősen ajánlott. Mi lehet ez az ok?
Például bővíteni akarja családjainak számát, de egyúttal hordásra is alkalmas
családokat akar. Én emiatt használtam és használok lepényeket. Amint nem válik
szükségszerűvé a bővítés, úgy a lepényezésen is elgondolkozom. A létrehozott új
családokat is segítem azzal, hogy plusz fehérjeforrást biztosítok számukra.
Vannak méhészek akik anyákat is nevelnek, ehhez rengeteg méhre van szükség és
rengeteg fehérjére, így ők több alkalommal is lepényeznek. Hobbiméhészként én
is nevelek anyákat, vagyis bölcsőket saját célra, mivel bővítem a méhészetemet,
így a dajkacsalád számára is adok fehérjelepényt. Hogy hogyan csinálom mindezt,
arról egy másik cikkben lesz szó.
A fehérjével
való etetés során felmerül az a kérdés: miért nem koncentrált fehérjével etetjük
a méheket? A válasz az, hogy nem szabad, minden a fehérje és szénhidrát
arányától függ. A túl sok fehérje megnöveli a méhek zsírtömegét, káros az
anyagcsere folyamatokra és csökkenti a méhek élethosszát és a termelékenységét.
A fehérjemennyiség legmagasabb aránya 25% lehet, ha saját magunk készítjük, a
vásárolható fehérjés lepényekben általában 8-10% fehérjetartalom van. Érdemes a
lepény etetésével együtt cukorsziruppal is etetni. Én is mindig adok a lepény
mellé szirupot.
A
természetes virágporok esszenciális aminosav-aránya nagymértékben eltérő, és
csak néhány felel meg közülük a mézelő méhek táplálkozása szempontjából
optimális arányoknak. A gyűjtögető méhek,
amelyek maguk nem fogyasztanak virágport, hanem etetik őket, a kolónia számára véletlenszerűen
gyűjtögetnek különféle virágporokat, amelyek aztán hatásukat tekintve kiegyenlítik
egymást. Vagyis nem a leghatékonyabban, legkönnyebben összegyűjthető virágport
gyűjtik csak, hanem mindenfélét, hogy változatos legyen, ez nem jelenti azt,
hogy tudnák, melyek a legtáplálóbbak, adott pillanatban legfontosabbak, és nem
is igazodnak a dajkaméhek igényeihez, amelyek esetleg elvárnák, hogy milyen
virágporra van éppen szükségük.
Készült egy alapos vizsgálat, mely összehasonlította azokat a családokat, melyek természetes virágport tartalmazó lepényt, nem természetes virágport (virágporpótló, sörélesztő, szójabab) tartalmazó lepényt és csak cukorlepényt kaptak. Ezek a családok összkeretmennyiségét mutatja a táblázat, vagyis hány keretet foglaltak el. Mi az eredmény? Azok a lepények a legjobbak, melyek természetes virágport tartalmaznak, ezek a családok fejlődtek a legnagyobb mértékben, a csak cukorlepénnyel etetett méhcsaládok mennyisége 3 és 1/2 szer kevesebb volt. Egyértelműen látszik az, hogy csak cukorlepénnyel etetni értelmetlen.
Ez azt
jelenti, hogy ha mi magunk adunk a méheknek fehérjés lepényt, azt ugyanúgy
elfogadják, elhordják, persze vannak, amelyeket gyorsabban, és vannak amelyeket
kicsit kelletlenebbül. Van egy fontos szempont, a méhek nem tudnak mit kezdeni
a szemcsékkel. Ha mi magunk készítünk fehérjés lepényt és szemcsés lesz, akkor
azt kihordják a kaptárból, nem eszik meg a szemcséket.
Milyen összetevőkből álljon a saját magunk által készített fehérjelepény?
De Groot méhekkel folytatott vizsgálatai során kiderítette mely aminosavak azok, melyek a méhek számára fontosak és milyen mennyiségben. Ezt a táblázatot mutattam be. Nem véletlenül a természetes virágpor majdnem pontosan ilyen mennyiségben tartalmazza a legfontosabb összetevőket. Ha saját magunk készítünk lepényt, akkor a következő összetevőket tartalmazza:
- kristálycukor finomra őrölve, vagy porcukor
- B vitamin lehetőleg folyadék formában
- víz
- repceolaj
- cink kelát
- invertcukor
- természetes virágpor
- szója izolát
- sörélesztő
- egyéb összetevő: timol, Hive Alive
Ezekből az
összetevőkből készíthető el a méhek számára legjobb minőségű fehérjés lepény.
Azok a méhészek, akik ebből élnek, minden tavasszal lepényeznek, vannak akik egész tavasszal legalább 2 kiló lepényt adnak a méhcsaládoknak. Hobbiméhészek számára nem szükséges ilyen mennyiségben lepényezni, én személy szerint minden családnak fél kiló lepényt adok, vannak akik pedig egyáltalán nem adnak a méheknek fehérjés lepényeket.
0 Comments
Megjegyzés küldése