Nemcsak veszek, hanem saját magam is készítek lepényeket minden éven. Kezdetben próbaképpen, de most már rendszeresen kis mennyiségben készítek (10 kg), így anyagilag is jól jövök ki, kb. fele annyiba került mintha megvettem volna a lepényeket. Számomra nagy mennyiségben készíteni már nem olyan jó móka, de vannak akiknek rendelkezésre állnak eszközök ehhez, így ők ezt könnyebben elkészíthetik. Tapasztalataim a következők:
- egyszerre kis mennyiségben tudtam jól összekeverni az összetevőket, mert nem állt rendelkezésemre megfelelő felszerelés
- az összetevők pontos mennyisége: 1 kg porcukorhoz 12 deka inaktivált sörélesztő, és 1,3 dl forró víz, nagyjából 10-11% fehérjetartalmú lepényt kaptam. Tettem bele egy kis ecetet.
- néhány összetevőt használtam csak az előző cikkben említett listából: sörélesztőt, fruktózt, porcukrot, vizet. Később a fruktózt elhagytam, mert nagyon drága. A porcukor hátránya hogy keményítőt is tartalmaz (3%-ban), de kis mennyiségben elfogadható, aki meg tudja oldani őrölje meg cukorpor állagúra a kristálycukrot, így 100%-ban cukorral dolgozhat.
- ha kristálycukrot őrölünk, akkor nem szabad hogy szemcsés legyen, a szemcséket nem használják fel a méhek, nem eszik meg hanem kihordják a kaptárból.
- nem teszek bele mézet, sokan mézzel keverik össze
- a készítmény állaga először lágy volt mert túl sok vizet tettem hozzá. A lágy lepény nem jó, mert szétfolyik a keretekre és a kaptár aljára. A méhek nem hordják el ezután. Keményre kell készíteni a lepényünket, ennek alapja, hogy csak kevés vizet szabad hozzátenni, csak nedves legyen a készítmény és ezt kézzel összegyúrjuk mint a tésztát. Pár mozdulatot igényel csak.
- a kemény lepényt fóliába teszem: a legjobb az irattartó fólia eurofüggesztéssel, szlovákul Euroobal. Ebbe nem tapad bele a készítmény
- a kész lepényeket fél kilónként becsomagoltam (ennyit adok egyszerre a méheknek) ellapítottam kb. 1-1,5 cm-re, majd sávokban kivágtam a fóliát. Így kell a lepényt beadni, a méhek így több helyről tudják megkezdeni
- a sörélesztős lepényt nagyon szeretik a méhek, gyorsan elhordják, ezt segíti az is ha jól vágjuk ki a fóliát amibe tettük
- kiváló fehérjepótlás kölyökcsaládoknak, rajoknak, dajkacsaládoknak, de törzscsaládoknak is jó. Tapasztalatom szerint ha egy új családnak amelynél még nincsenek gyűjtőméhek, vagy csak pár, akkor nagyon sokat segít a fejlődésben, így mire megnő a gyűjtők száma, addig is van fehérjepótlás, és a fiasítás száma szépen növekszik.
- Ha csak pár kiló kell belőle, meg lehet próbálni a saját készítésű lepényt, nem tart sokáig az elkészítése, és anyagilag kb. fele annyiba kerül mint a megvett lepény
0 Comments
Megjegyzés küldése